ranjena 21 osoba

Ukrajinski lučki gradovi meta ruskih napada treću noć zaredom

20.07.2023 u 10:09

Bionic
Reading

Rusija je u četvrtak napala Odesu i Mikolajiv, u trećoj noći zračnih napada zaredom na lučke gradove južne Ukrajine, a u napadima je ranjena najmanje 21 osoba, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Ukrajinska vojska priopćila je da su ruske snage lansirale 19 projektila i 19 dronova i da je oboreno pet projektila i 13 dronova. Guverner regije Mikolajiv Vitalij Kim rekao je da je 19 osoba ranjeno u prijestolnici regije Mikolajivu i da je oštećeno nekoliko stambenih zgrada.

Gradonačelnik Odese Henadij Truhanov rekao je da je jedna osoba ozlijeđena u gradu i da spasioci pročešljavaju ruševine u potrazi za još jednom osobom.

"Suzdržavam svoje emocije, na rubu sam", rekao je u Truhanov u videu objavljenom na internetu. Govorio je to dok se nalazio, kako je rekao, u dječjoj sobi oštećenoj u napadu.

Rusija je pojačala napade projektilima i dronovima na ukrajinske crnomorske luke i okolna područja nakon što se povukla u ponedjeljak iz sporazuma za siguran prolaz ukrajinskih žitarica.

Ukrajina je važan opskrbljivač žitaricama, a sporazum je trebao pomoći ublažiti globalnu prehrambenu krizu pogoršanu ruskom invazijom prošle godine.

  • +39
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Aleksandr Gusev / Zuma Press

Moskva nije komentirala najnovije zračne napade, ali je rekla da su napadi na ukrajinske lučke gradove u utorak odmazda za eksplozije na mostu kojim se prevoze ruske vojne zalihe, za što je optužila Kijev.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, opisao je najnovije napade kao "ruski teror" i ponovio optužbe da im je cilj bio prekinuti opskrbu hranom globalnog juga. U napadima u srijedu oštećena je lučka infrastruktura, rekli su dužnosnici.

"Samo je jedan odgovor na teror - protumjere. Neprijatelj razumije samo jezik sile", objavio je Jermak na aplikaciji Telegram.