uoči samita

Ukrajina: 'NATO odustao od strožih uvjeta, put prema članstvu znatno kraći'

10.07.2023 u 13:18

Bionic
Reading

NATO je odlučio odustati od uvjeta prema kojemu Ukrajina mora sudjelovati u Akcijskom planu za članstvo (MAP) koji postavlja ciljeve koje treba postići prije pridruživanja vojnom savezu, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba je dan prije samita NATO-a rekao da bi takav potez skratio ukrajinski put prema članstvu u savezu.

"Nakon intenzivnih pregovora, članice NATO-a su postigle konsenzus da se MAP ukloni iz ukrajinskog puta prema članstvu. Pozdravljam ovu dugo čekanu odluku koja krati naš put prema NATO-u", napisao je Kuleba na društvenoj mreži Twitter. NATO nije odmah komentirao Kulebinu izjavu.

Vođe saveza sastaju se u utorak i srijedu u litavskom glavnom gradu Vilniusu, gdje će pokušati prebroditi podjele o ukrajinskim naporima za članstvo u bloku.

Kijev želi primiti jasnu pozivnicu za pristupanje bloku nakon što završi ruski rat protiv Ukrajine i nada se da će dotad dobiti sigurnosna jamstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je proširenje NATO-a prema ruskim granicama tijekom protekla dva desetljeća naveo kao razlog za svoju odluku da pošalje desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače 2022.

Sve veći broj članica saveza je uoči samita podržao britanski prijedlog da se Kijevu omogući da preskoči program MAP koji postavlja političke, gospodarske i vojne ciljeve koje zemlje kandidatkinje trebaju ostvariti i koje su druge istočnoeuropske države morale ispuniti prije nego što su se pridružile bloku.

  • +18
Vojna vježba NATO-a Izvor: Profimedia / Autor: Borislav Troshev / AFP

Savez bi takvim potezom mogao odgovoriti na zahtjeve da učini više od deklaracije sa samita NATO-a 2008., kojom je poručeno da će Ukrajina s vremenom postati članica, no Kijevu nije ponuđena stvarna pozivnica ni vremenski okvir.

"Također je to najbolji trenutak da se ponudi jasnoća glede pozivnice Ukrajini da postane članica", napisao je Kuleba na Twitteru.