potvrdio regulator

Ukrajinske internetske stranice pod stalnim napadom

05.03.2022 u 17:48

Bionic
Reading

Ukrajinske internetske stranice pod neprestanim su napadom ruskih hakera otkako je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu krajem prošlog mjeseca, objavila je ukrajinska služba za nadzor interneta u nedjelju.

Ukrajinska državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija je na Twitteru objavila da ruski hakeri nastavljaju neprestano napadati ukrajinske informacijske resurse.

Služba je napisala da se među napadnutim stranicama nalaze i one koje pripadaju predsjedništvu, parlamentu, vladi, ministarstvu obrane i ministarstvu unutarnjih poslova i da je riječ o napadima koji usmjeravaju velike količine podataka prema serverima kako bi ih se preopteretilo i isključilo iz interneta.

"Izdržat ćemo! Na bojišnicama i u kibernetičkom prostoru", napisala je služba i dodala da zasad uspješno odolijeva napadima.

Nije se moglo stupiti u kontakt s ruskim ministarstvom vanjskih poslova radi komentara. Rusija je u prošlosti već poricala da stoji iz kibernetičkih napada, uključujući i one povezane s predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ruske internetske stranice također su bile meta iste vrste napada. Ukrajina je pozvala svoje kibernetičko podzemlje da pomogne u zaštiti infrastrukture od iznimne važnosti i da provodi kibernetičku špijunažu usmjerenu protiv ruske vojske.

Ruski koordinacijski centar za računalne incidente je u petak objavio da je došlo do "masivnih računalnih napada" na ruske informacijske resurse.