OFENZIVA NA JUGU

Ukrajinci tvrde da su probili ruske linije kod Hersona, a Rusi da su odbili napade

29.08.2022 u 22:26

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak da su ruske snage odbile ukrajinsku ofenzivu u okupiranim područjima Hersona i Mikolajiva na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je pretrpjela teške gubitke, piše u ruskom priopćenju, no informaciju nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Ukrajinsko vodstvo je nekoliko puta od srpnja najavljivalo veliku kontraofenzivu na jugu.

U ponedjeljak su ukrajinske snage u tom dijelu zemlje objavile da su probile ruske linije u regiji Herson, prisilivši jedinice separatista Donjecka i ruske marince da se povuku. Ne znaju se detalji o kojoj lokaciji se radilo.

Ukrajinski glavni stožer nije spomenuo ofenzivu u svome izvješću u ponedjeljak navečer, no ukrajinske vlasti su pozvale ljude da napuste područja koja su okupirali Rusi. Onima ne mogu otići savjetovale su da osiguraju zalihe hrane i vode i da se sklone u sigurne zgrade.

  • +9
Borbe u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: Maciek Musialek/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zapadni vojni promatrači opazili su ukrajinsko napredovanje u Novoj Kahovki, gdje cesta važna za rusku opskrbu na desnoj strani obale prelazi preko brane na Dnjepru. Ukrajinska vojska iz daljine je raketirala cestu proteklih dana.

U međuvremenu, u ruskom granatiranju poginulo je dvoje i ranjeno 24 ljudi u centru grada Mikolajiva koji kontrolira Ukrajina, tvrde tamošnje vlasti.