snimljeno dronom

Dva ukrajinska Bradleyja, kakve dobiva i HV, uništila najmoderniji ruski tenk T-90M

14.01.2024 u 12:26

Bionic
Reading

Dva ukrajinska borbena vozila Bradley uništila su najnoviju inačicu ruskog tenka T-90M, pokazuje snimka koja se dijeli društvenim mrežama

Video prikazuje dva borbena vozila pješaštva američke proizvodnje Bradley kako uništavaju jedan od glavnih ruskih borbenih tenkova. Na snimci dronom, koja je podijeljena na društvenoj mreži X, dva ukrajinska vozila se mogu vidjeti kako se bore s ruskim tenkom T-90 u selu Stepove, na periferiji Avdivke u sjeveroistočnoj Ukrajini. Izvješća kažu da je tenk bio T-90M, najnoviji u seriji, s najnaprednijim oklopom, pokretljivošću i vatrenom moći, donosi Business Insider.

Na snimci se vidi da ruski tenk puca prvi na borbena vozila i promašuje. Dva borbena vozila Bradley zatim zasipaju tenk granatama od 25 mm. Bradleyji su gađali spoj trupa i kupole, najslabiju točku na svakom tenku, piše Bulgariamilitary.com. Pucajući iz velike blizine i iz različitih smjerova u borbi koja je trajala deset minuta, na kraju su doveli do toga da se kupola izgorjelog tenka nekontrolirano vrtjela, a zatim je skrenuo u drvo. Dronovi također pomažu vozilima na zemlji pucajući odozgo tijekom razmjene vatre.

Vozilima Bradley vjerojatno je upravljala ukrajinska 47. brigada, jer je to jedina brigada koja se bori s vozilima što ih je isporučio SAD, piše Forbes. Ruski T-90 glavni su borbeni tenkovi koje koristi ruska vojska. Vozila s tri člana posade obično imaju top od 125 mm s glatkom cijevi i debeli kompozitni oklop. Neovisna analiza sugerira da je Rusija možda izgubila dvije trećine svih tenkova s kojima je započela invaziju na Ukrajinu.

  • +4
Ilustrativna galerija/Oklopno vozilo Bradley Izvor: EPA / Autor: MARCIN BIELECKI

Bradleyji su također vozila s tri člana posade, koja također mogu nositi dodatnih sedam vojnika, a naoružani su topom od 25 mm koji može ispaljivati 200 metaka u minuti. SAD je dao Ukrajini oko 200 Bradleyja, od kojih je najmanje 31 izgubljen, prema Forbesu.

>>> Nešto ne štima: Gdje je nestalo 200 najsuvremenijih ruskih tenkova T-90?

Hrvatska je sa SAD-om dogovorila isporuku 89 borbenih vozila Bradley, a prva 22 primjerka stigla su u prosincu u slavonskobrodsku tvornicu Đuro Đaković Specijalna vozila. Vozilima u tvornici slijedi modernizacija, u sklopu koje će im biti ugrađene najnovije verzije topa Bushmaster kalibra 25 mm te druga oprema i naoružanje. Prvi modernizirani Bradley trebao bi biti završen 1. srpnja 2024.

  • +28
Vozila Bradley u tvrtki Đuro Đaković Izvor: Cropix / Autor: Nenad Opacak