objavili video

Ukrajinci uvježbali trik kojim uništavaju najmoćnije ruske tenkove

16.05.2024 u 18:03

Bionic
Reading

Video, koji je nedavno objavljen na društvenoj mreži X, zorno pokazuje da je moguće običnom ručnom bombom uništiti tenk

Ako ručna bomba ili eksploziv slične snage, kakve nose mali FPV dronovi, pogodi tenk s vanjske strane oklopa, šteta će biti zanemariva, no, kako pokazuje video, uz malo spretnosti i uvježbanosti može ga se cijelog uništiti. U videosnimci ukrajinske vojske, objavljenoj 8. svibnja, dron lebdi iznad napuštenog ruskog tenka T-90M i ispušta američku ručnu granatu M67 kroz otvor, piše Forbes.

Nakon eksplozije može se vidjeti lagani oblačak dima koji postaje sve gušći kako vatra zahvaća cijelu unutrašnjost tenka, uz niz eksplozija streljiva i dimnih granata koje se aktiviraju. U kratkom roku najnapredniji ruski tenk koji se koristi na bojištu, a vrijedi više od četiri milijuna dolara, postaje goruća olupina, koju su uništili granata od 50 dolara i dron od dvije tisuće dolara.

Više takvih videa kruži društvenim mrežama, a uvijek se vidi da ukrajinski dron ubacuje ručnu bombu kroz otvor u tenku, pa se postavlja i pitanje zašto ruski vojnici ostavljaju podignute poklopce na njima. Forbes piše da bi jednostavan odgovor bio - zato što je to standardna praksa. Naime poklopci su prilično teški jer imaju istu razinu zaštite kao i ostatak krova tenka, što znači najmanje pet centimetara oklopa, te su teški najmanje 50 kilograma.

  • +10
Tenk T-90 Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV

To znači da zatvaranje otvora zahtijeva vrijeme i trud, a ruski vojnici koji bježe iz tenka, ako naleti na minu ili je pogođen projektilom, nemaju vremena ni volje baviti se time, već pokušavaju u što kraćem vremenu pobjeći što dalje i od njega i ukrajinskih malih dronova koji ih proganjaju, jer tih nekoliko sekundi, koliko bi potrošili na zatvaranje poklopca, može značiti razliku između života i smrti.