POTPORA TENKOVIMA SA ZAPADA

Ukrajinci počinju masovno proizvoditi oružje koje se proslavilo u istjerivanju Rusa sa Zmijskog otoka, evo i detalja

31.01.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Ukrajinski mediji objavili su da Kijev pokreće masovnu proizvodnju samohodne haubice 2S22 ACS Bohdana kalibra 155 milimetara, namijenjene za zaštitu tenkova koje im Zapad namjerava donirati. Do sada je izrađen samo jedan primjerak i ukrajinska vojska uspješno ga je koristila u napadu na ruske postrojbe koje su zauzele Zmijski otok, a tportal donosi više o tom oružju čija bi proizvodnja trebala pokrenuti renesansu tamošnje vojne industrije

Vijest o pokretanju masovne proizvodnje Bohdane priopćio je proteklog vikenda ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. Ministar je u obraćanju javnosti naglasio da je sustav uspješno testiran u borbenim uvjetima te je pritom objavio fotografiju nove šasije za samohodnu haubicu koja bi trebala poslužiti kao topnička podrška za tenkove što ih Zapad namjerava donirati Ukrajini.

Reznikov je napomenuo kako je stava da Ukrajina treba biti što neovisnija u svim komponentama obrambene potpore, gdje je to moguće.

Bohdana Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Ukrajine

'To našu zemlju čini poželjnim partnerom i jača našu poziciju. Zato će ukrajinsko ministarstvo obrane pojačati napore u kontekstu poticanja domaćih proizvođača', rekao je Reznikov, dodajući da ukrajinski obrambeno-industrijski kompleks postavlja proizvodnju na nove lokacije kako bi povećao kapacitete.

'Ministarstvo obrane to nije posebno isticalo, ali cijelu prošlu godinu nismo prestali kupovati oružje i vojnu opremu od domaćih proizvođača', otkrio je ministar.

Izvor: Društvene mreže / Autor: European Defense | Dung Tran Military

Razvoj samohodne haubice na kotačima tipa 2S22 Bohdana započeo je u tvornici traktora KZTS u Harkivu, u kojoj je osmišljen i kamion na koji je montirana, a takva i slična oprema dotad se nije proizvodila u Ukrajini. Prvi prototip 2S22 predstavljen je javnosti tijekom parade povodom Dana neovisnosti u Kijevu u kolovozu 2018., a potom je prebačen na intenzivna testiranja koja su na poligonu u blizini Odese potrajala do siječnja 2022., mjesec dana uoči sveopće ruske invazije na Ukrajinu.

Tijekom tog ispitivanja Bohdana je uspješno prošla preliminarne testove paljbe te je ispalila 450 projektila i dosegla domet od 42 kilometra. No zbog opsežne ruske agresije na Ukrajinu proizvodnja nikad nije započeta, a jedini primjerak trebao je biti uništen kako ne bi pao u ruke Rusa, što je na kraju izbjegnuto hitnim slanjem haubice na bojište, unatoč nedovršenom punom ciklusu testiranja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military News

Šasija haubice 2S22 Bohdana temelji se na modelu kamiona KrAZ-63221 s pogonom na svih šest kotača. Kao pogon se koristi zrakom hlađeni dizelski motor od 400 konjskih snaga, a vozačeva kabina zaštićena je od šrapnela te ima četvora vrata i dva reda sjedala dizajnirana za peteročlanu posadu.

Sustav je naoružan topom kalibra 155 milimetara s cijevi dužine 52 kalibra, a postavljen je na stražnjoj strani šasije kamiona i može se pomicati pod kutom elevacije između +5 i +65 stupnjeva te ispaljivati sve vrste streljiva u NATO-vom standardnom kalibru od 155 milimetara. Ima minimalni domet od 780 metara, a maksimalni domet iznosi 42 kilometra, s time da može ispaljivati i projektile na raketni pogon na udaljenosti do 50 kilometara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forces News

Bohdana ima najveću brzinu paljbe od šest projektila u minuti, a sam sustav može se dovesti u punu pripravnost u nekoliko minuta. U tu svrhu spušta se kombinacija potporne ploče i repnog klizača, a na samom vozilu postoji i spremište za 20 projektila, kao i pripadajuća pogonska punjenja. Težina sustava iznosi 28 tona, a operativni domet s punim rezervoarom goriva oko 1200 kilometara.

Bohdana je postala slavna u lipnju 2022., kada su ukrajinski vojnici njome granatirali ruske položaje na Zmijskom otoku. Taj ukrajinski napad doveo je do povlačenja Rusa s otoka 30. lipnja, a za korekciju točnosti pogodaka korišteni su turski dronovi Bayraktar tipa TB2.