POVRATAK U SREDNJI VIJEK

Ukrajinci bi preimenovali Rusiju u 'Moskoviju', Zelenski nema ništa protiv, a evo što kažu Rusi

14.03.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Ukrajinci bi željeli preimenovati Rusiju, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zainteresiran je za tu ideju, piše Politico

Kako piše Politico, pojavila se i peticija u kojoj se poziva ukrajinsku vladu da službeno promijeni ime Rusije u 'Moskovija', izraz koji je nastao u 13. stoljeću i odnosio se na velike dijelove današnje sjeverozapadne Rusije.

Taj je potez dio ukrajinskog nastojanja da umanji rusku priču o njenom podrijetlu. Visoki ruski dužnosnici već su oštro osudili takvu ideju i kritizirali je kao provokaciju.

Polemika ima svoje korijene u povijesnom sporu oko toga mogu li Rusija ili Ukrajina tvrditi da su legitimne nasljednice Kijevske Rusije, prve države istočnih Slavena koja se obratila na kršćanstvo.

Zelenski je kazao da pitanje preimenovanja Rusije treba pažljivo povijesno i kulturno razmotriti s obzirom na moguće međunarodne pravne posljedice, ali nije to isključio.

'Uzimajući u obzir gore navedeno, obratio sam se premijeru Ukrajine i zatražio od njega sveobuhvatnu analizu, posebno uz uključivanje znanstvenih institucija, te da nakon toga obavijesti mene i autora peticije o rezultatima', rekao je Zelenski.

Valerija Šahvorostova, autorica peticije, rekla je da je promjena imena opravdana jer će uništiti ruske lažne priče o zajedničkom podrijetlu s Ukrajinom, kao i njeno zadiranje u povijest Kijevske Rusije.

'Za strance nazivi 'Rus' (kako je Kijevska Rus bila označena na drevnim kartama) i 'Rusija', 'Russie' i 'Russland' izgledaju gotovo identično, kao da je to naziv jedne države koji je prošao kroz određene promjene tijekom vremena i ... prijevode na različite jezike', napisala je Šahvorostova u peticiji Zelenskom.

'To dovodi do zabune na međunarodnoj razini. Piše se beletristika, snimaju filmovi u kojima se Rusija predstavlja kao Rus, što je nedopustivo', dodala je. Promjena imena zemlje pogodila bi srž ruske kulturne tradicije i vizije povijesti, dodala je Šahvorostova.

Petar Veliki preimenovao je Moskovsko Kraljevstvo ili 'Moskoviju' u Rusko Carstvo 1721. godine. Ratnom pobjedom nad Švedskom, Petar je anektirao ogromne dijelove današnjeg ukrajinskog teritorija i odnio povijesne artefakte u Rusiju iz Kijeva. No neki današnji ruski povjesničari poriču to, navodeći da je car Ivan Grozni preimenovao Moskovsko Kraljevstvo u Rusko Carstvo u 16. stoljeću.

  • +10
Bitka za Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: Aris Messinis / AFP / Profimedia

Medvedev želi preimenovati Ukrajinu: Neka se zove Svinjski Bandera-Reich!

Bez obzira na to dobije li zeleno svjetlo ili ne, Kremlj je razbjesnio ukrajinski potez.

'To je još jedan dokaz pokušaja stvaranja ‘antirusije’ od Ukrajine', rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Na tu ideju odgovorio je i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev te je imao prijedlog kako preimenovati Ukrajinu. 'Naš odgovor?… Samo Schweinisch Bandera-Reich', napisao je Medvedev na Telegramu.

Naime riječ schweinisch na njemačkom jeziku znači 'svinjski', prenosi RT. Stepan Bandera bio je pak jedan od vođa ukrajinskog nacionalnog pokreta u zapadnoj Ukrajini i vođa kontroverzne Organizacije ukrajinskih nacionalista u Drugom svjetskom ratu.