novi koridor

Ukrajina obustavila prijevoz žita zbog prijetnje Rusije

26.10.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Ukrajina je obustavila svoj novi žitni koridor na Crnom moru jer smatra da postoji prijetnja od ruskih ratnih zrakoplova, priopćila je u četvrtak konzultantska tvrtka Barva Invest sa sjedištem u Kijevu

"Željeli bismo vas obavijestiti o privremenoj obustavi prometa plovila prema i iz (luka). Trenutačna zabrana je na snazi 26. listopada, ali postoji mogućnost da će se produljiti", objavila je konzultantska tvrtka na aplikaciji Telegram.

Ukrajinski dužnosnici nisu odmah bili dostupni za komentar.

Konzultantska tvrtka objavila je da je de facto obustava na snazi već dva dana po nalogu vojske koja je kao razlog navela prijetnju od povećane aktivnosti ruskog vojnog zrakoplovstva u tom području.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošlog tjedna da je naredio ruskim ratnim zrakoplovima s projektilima Kinžal da patroliraju Crnim morem.

Ukrajina je otvorila "humanitarni koridor" za brodove prema afričkim i azijskim tržištima u kolovozu kako bi pokušala zaobići de facto blokadu u Crnom moru nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je Kijevu jamčio siguran pomorski izvoz. 

Ukrajinski dužnosnici i brodski izvori kažu da je više od 40 teretnih brodova do sada prošlo koridorom i da je 1,5 milijuna metričkih tona tereta napustilo ukrajinske morske luke preko tog koridora. 

U pošiljkama su uglavnom žitarice, uljarice, biljna ulja. 

Ukrajinski poljoprivrednici rekli su ovog tjedna da bi nova ruta mogla omogućiti izvoz do 2,5 milijuna tona hrane mjesečno, gotovo neutralizirajući utjecaj odluke Rusije da se povuče iz sporazuma uz posredništvo UN-a.

Prvi zamjenik ministra poljoprivrede Taras Visockij rekao je u srijedu da bi isporuke žitarica kroz novi koridor mogle premašiti milijun tona u listopadu.