posjet rumunjskoj

Zelenski u Bukureštu: Razgovorat ćemo o sigurnosnoj arhitekturi Crnog mora

10.10.2023 u 11:55

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao je u utorak da je stigao u Bukurešt na razgovore s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom o sigurnosnoj suradnji u crnomorskoj regiji

Kijev se bori protiv sveobuhvatne ruske invazije koja uključuje česte zračne napade na ukrajinsku žitnu i lučku infrastrukturu, uključujući i duž rumunjske granice.

"Razgovarat ćemo o daljnjoj sigurnosnoj suradnji, razvoju zračnih i drugih koalicija, jačanju ukrajinske protuzračne obrane, sigurnosnoj arhitekturi Crnog mora i našim odnosima s partnerima", rekao je Zelenski na platformi društvenih medija X.

"Rumunjska je prijatelj koji nam je došao u pomoć u našem najmračnijem trenutku i čija podrška s vremenom postaje sve jača. Siguran sam da će ovaj posjet biti od koristi za oba naša naroda", dodao je.

Ovo je prvo putovanje Zelenskija u tu zemlju članicu NATO-a i Europske unije otkako je Rusija napala Ukrajinu 2022.

Rumunjska crnomorska luka Constanta glavna je alternativna izvozna ruta Kijeva za žito otkako je Rusija sredinom srpnja odustala od sporazuma koji je dopuštao sigurne ukrajinske pošiljke preko Crnog mora.

Rumunjska je otkrila nekoliko fragmenata drona koji su pali na njezin teritorij dok Rusija napada ukrajinsku infrastrukturu s druge strane rijeke Dunava.

Obrambeni dužnosnici u Bukureštu rekli su Reutersu prošli mjesec da rumunjska vojska premješta protuzračnu obranu bliže selima na Dunavu i dodaje više promatračnica i ophodnji u to područje.