iznad azovskog mora

Ukrajina potvrdila: Oborili smo dva važna ruska zrakoplova!

15.01.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je potvrdila da je oborila dva ruska zrakoplova iznad Azovskog mora, područja koje je Rusija ranije smatrala sigurnim za svoje avione

„Zahvaljujem vojsci na ovoj savršeno planiranoj i izvršenoj operaciji u regiji Azovskog mora”, objavio je šef ukrajinske vojske Valerij Žaluznij.

Kijev tvrdi kako je oboren Berijev A-50, zrakoplov za nadzor i zapovijedanje iz zraka, te Iljušin Il-22, također korišten za zapovijedanje, prenosi agencija France Presse.

Dva zrakoplova korištena su u obavještajne svrhe, za identifikaciju ciljeva i koordinaciju trupa. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije htio komentirati te navode jer, kako tvrdi, nema dovoljno informacija o njima.

Rusija je više puta tvrdila da ima potpunu premoć u zraku u odnosu na Ukrajinu, što se nije uvijek pokazalo točnim, piše afp.

Zapadna vojna pomoć i druga osnaživanja ukrajinske vojske su unutar dvije godine od početka invazije više puta spriječili ruske napade te omogućili napade na ciljeve koji su se ranije smatrali nedostižnima ukrajinskom naoružanju.