malverzacija nekretninama

Ukinuta oslobađajuća presuda Fikretu Abdiću Babi

16.12.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Vrhovni sud nakon četiri godine ukinuo je oslobađajuću presudu Fikretu Abdiću zvanom Babo i njegovom sinu

Riječ je o ukidanju prvostupanjske presude donesene krajem 2015. na Županijskom sudu u Rijeci u kojoj je Abdić oslobođen optužbi za nekretninsku malverzaciju.

Prvostupanjsku je presudu srušio Vrhovni sud prihvativši žalbu tužiteljstva te suđenje Abdiću kreće ispočetka.

Vrhovni sud i na temelju iskaza optuženika ocjenjuje da su za sada izvedeni pogrešni zaključci da Ugovor o zajmu i sporazum o prijenosu prava vlasništva nisu fiktivni.

Zato je za sada činjenično stanje ostalo pogrešno utvrđeno. U ponovljenom postupku prvostupanjski sud će razjasniti sve sporne okolnosti, pažljivo raščlaniti obranu optuženika i donijeti novu presudu.

Podsjetimo, suđenje Fikretu Abdiću i njegovu sinu Ervinu Abdiću, koje je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci optužilo za zloporabu položaja i ovlasti, pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti i omogućavanje drugom stjecanja protupravne imovinske koristi, počelo je na Županijskom sudu u Rijeci u listopadu 2011. Obojica su pred sucem Sašom Cvijetićem rekli da se ne smatraju krivima.

  • +13
Fikret Abdić Babo Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Prema optužnici Fikreta Abdića teretilo se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim da je, budući novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke, vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također ga se teretilo da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtaka, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Suđenje je počelo dok je Fikret Abdić služio zatvorsku kaznu u pulskom zatvoru zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne. Prijevremeno je pušten u ožujku 2012. nakon što je odslužio dvije trećine kazne tj. deset godina i devet mjeseci zatvora.