SABOR O BLEIBURGU

'Ukidanjem pokroviteljstva otvarate stare rane!'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 18.04.2012 20:21
  • Objavljeno 18.04.2012 u 20:21
hdssb

hdssb

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Iako im to nije uspjelo jutros, zastupnici HDSSB-a u popodnevnim satima uspjeli su otvoriti kratku raspravu o odluci Predsjedništva Sabora da se ukine pokroviteljstvo parlamenta nad komemoracijom u Bleiburgu. Tomislav Karamarko javnosti se pak obratio priopćenjem

'HDSSB smatra da se o temi ukidanja pokroviteljstva treba raspravljati na plenarnoj sjednici. Jedan od glavnih argumenata ovi koji žele ukinuti pokroviteljstvo je da država ne treba financirati taj ustašluk. No okupljanja na Bleiburgu traju više desetljeća. U Bleiburgu se ne odaje počast Paveliću, nego žrtvama jugokomunističkog zločina. Za taj zločin genocida nije odgovarao nitko i žrtve nikada nisu ekshumirane i grobišta obilježena. Jugoslavenska komunistička vlast i UDBA su desetljećima pokušavale spriječiti komemoraciju, a sada ova lijeva vlast SDP, nasljednica SK pokušava ukinuti pokroviteljstvo. Otvarate stare rane hrvatskog naroda. Možda ste dozivali kišicu kako biste prikrili svoju nesposobnost da riješite aktualnu probleme, ali dozvat ćete tuču koja će uništiti i malo plodova što ih možda stvorite. Pokroviteljstvo Sabora doprinosi smirivanju strasti. Protiv smo bilo kakve izmjene ovog dosadašnjeg modela. Možete ukinuti okupljanje, no podjele zazivate, podjele ćete i dobiti, a posljedice ćete snositi sami', kazao je u ime HDSSB-a Dražen Đurović

Protiv ukidanja pokroviteljstva nad Bleiburgom izjasnio se i HDZ-ovac Vladimir Šeks, kratko kazavši da s tim treba nastaviti, 'ako ništa onda jer je komemoracija financirana s pola milijuna kuna'.

Vladajuće je branio IDS-ov Damir Kajin kazavši kako mu je jasno da će odluka Sabora izazvati prijepore u javnosti.

'Dugo godina govorim dosta o komemoraciji posljednjoj poraženoj vojsci Drugog svjetskog rata. Moje je pitanje samo zašto osiguravamo pola milijuna kuna za skup koji će opet rušiti vjerodostojnost države. Radije ih dajmo djeci za kemoterapiju u Rijeci ili Puli', kazao je Kajin

Karamarko: Komunistička isključivost i reideologizacija društva

Kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko priopćio je danas, povodom odluke predsjedništva Hrvatskog sabora da neće više biti pokrovitelj svečanosti na Bleiburgu, da je 'nepojmljivo da se u današnjoj Hrvatskoj koja je pred ulaskom u Europsku Uniju u kojoj je, uz čuvenu Deklaraciju o zločinima komunizma iz veljače 2010. doneseno više deklaracija o osudi komunističkih režima, može iznova aktualizirati otvorena komunistička isključivost i reideologizacija društva'.

Riječ je o otvorenom popuštanju pred praksom jednoumlja za koju je izgledalo da je odložena u ladice povijesti, smatra Karamarko i dodaje da je to 'vraćanje u vrijeme prije Domovinskog rata u kojem smo platili visoku cijenu za stvaranje slobodne i demokratske države, obranu od agresije poticane istom totalitarnom politikom i ideologijom'. Ovo je pokazatelj dezorijentacije vladajuće elite i njezine izgubljenosti u vremenu u kojem bi trebala zaživjeti istinska demokracija poput one koja vlada u zajednici slobodnih demokratskih država EU u koju uskoro ulazi i Republika Hrvatska, naglašava se.

Sama odluka Predsjedništva Hrvatskog sabora, bez provedene rasprave svih zastupnika, o dokidanju pokroviteljstva nad obilježavanjem spomena bleiburških žrtava, ne služi na čast vladajućem SDP-u i njegovoj koaliciji, ističe Karamarko.

Naglašava kako danas, dvadeset godina od utemeljenja i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, ovakve inicijative predstavljaju ponižavanje i cinično iživljavanje nad narodom kojemu se ne dopušta štovanje jednog od najosjetljivijih simbola stradanja u hrvatskoj povijesti.

Bleiburg kao simbol križnog puta, kao simbol svih mjesta ubijanja zarobljenih vojnika i nedužnih civila, staraca, žena, djece – stvorio je i održavao sam hrvatski narod. To mjesto i znak sjećanja nisu mu darovale nikada nikakve vlade i parlamenti i neće mu ga oduzeti uskraćivanjem pokroviteljstva i u budućnosti evidentno financijske potpore, smatra Karamarko.

Nepojmljivo je, ističe, da se ovako nekritički od strane ideološki ostrašćenih pojedinaca prebrojava koliko je i gdje ubijeno hrvatskih vojnika i civila u vrijeme povlačenja i predaje i tako hladno i sramotno utvrđuje da 'na Bleiburgu nije bilo puno žrtava'.

Naravno, ne tvrdimo da je na samom Bleiburgu ubijeno najviše ljudi, ali Bleiburg je mjesto na kome je završeno povlačenje. Ujedno to je mjesto i ishodište svih zločina, prva postaja svih križnih puteva i stradanja koja se nisu smjela dogoditi prema važećim međunarodnim ratnim konvencijama. I kao takav, stvoren na temeljima boli i ljubavi onih koji su tamo izgubili svoje najdraže, čuvan je i sačuvan u memoriji naroda kao simbol, stoji u priopćenju jednog od kandidata za predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!