jedan od ponuđača

Izrael bez primjedbi na izbor francuskih zrakoplova, veleposlanik Mor na Twitteru: Zajedno ćemo nastaviti dodatno jačati bilateralnu suradnju

28.05.2021 u 17:51

Bionic
Reading

Izraelski veleposlanik Ilan Mor izjavio je u petak da će Izrael i Hrvatska nastaviti dodatno jačati bilateralne odnose, nakon odluke hrvatske vlade da kupi eskadrilu rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Rafale

Izrael je bio jedan od ponuđača na natječaju hrvatske vlade za nabavu borbenih zrakoplova. Njihova ponuda zrakoplova F-16 Barack nije prošla, kao niti novi švedski Gripeni ni novi američki F-16 Block.

"Zajedno ćemo nastaviti dodatno jačati bilateralnu suradnju", objavio je Mor na Twitteru, iznad objave hrvatske vlade da rezultat ovog natječaja neće poljuljati hrvatske partnerske i savezničke odnose s državama koje su na njemu sudjelovale.

Hrvatsku odluku ranije je podržalo i američko veleposlanstvo, a jedini znak nezadovoljstva stigao je sa švedske strane.

Poštujući vladinu odluku o nabavi francuskih zrakoplova, Jonas Hjelm, viši potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautika u Saabu, kompaniji koja proizvodi Gripene, kazao je da bi ponuda švedske vlade za 12 novih zrakoplova Gripen C/D bila djelotvornija i nadmašila bi potrebe HRZ-a.

Hrvatska vlada odlučila je kupiti 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je ranije u petak premijer Andrej Plenković.

''Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda'', precizirao je Plenković.