europski izbori

Ujedinjena poljska oporba okušat će se protiv stranke Jaroslawa Kaczynskog

24.02.2019 u 17:21

Bionic
Reading

Šest poljskih oporbenih stranaka osnovalo je u nedjelju predizborni savez pod nazivom Europska koalicija, kako bi se suprostavile vladajućoj Stranki zakona i pravde na izborima za Europski parlament, izvijestio je u nedjelju TVN24

Stranke će se kao jedinstveni blok kandidirati protiv vladajuće Stranke zakona i pravde (PiS) na svibanjskim izborima za Europski parlament a nakon toga zajedno će nastupati u kampanji za poljske parlamentarne i predsjedničke izbore koji će se održati iduće godine, piše TVN24.

Cilj saveza šest stranaka je braniti Poljsku od antieuropskih sila koje slabe položaj te zemlje u Europskoj uniji, izjavio je Grzegorz Schetyna, čelnik Građanske platforme. Stranku je prethodno vodio aktualni predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Uz Građansku platformu, novi savez čine liberalna Moderna stranka, Savez demokratske ljevice (SLD), Poljska narodna stranka (PSL), Zeleni i stranka Sada!, koja pripada političkom centru.

U subotu je vladajući PiS najavio izdvajanje dodatnih socijalnih naknada, osobito za mlade i umirovljenike.

"Poljska bi trebala pripadati svim ljudima, a ne samo elitama", rekao je vođa PiS-a Jaroslaw Kaczynski, govoreći o proširenju programa socijalne skrbi na koju računa kada je posrijedi javna potpora građana.

  • +3
Varšava, Poljska Izvor: Profimedia / Autor: Alamy