spaljivanje kurana

Ujedinjena lijeva i desna oporba protiv najavljene cenzure u Danskoj

03.08.2023 u 15:26

Bionic
Reading

Sedam danskih oporbenih stranaka izrazilo je u četvrtak prigovor vladinim naporima da zabrani spaljivanje primjeraka Kurana, tvrdeći da bi takav zakon značio neprihvatljivo ograničenje slobode izražavanja

Ogorčenje u muslimanskom svijetu zbog skrnavljenja Kurana ispred veleposlanstava muslimanskih zemalja u Danskoj i Švedskoj potaknulo je obje vlade da kažu da će tražiti načine da zakonski ograniče spaljivanje. No zabrana spaljivanja Kurana bila bi u sukobu s načelima slobode govora u Danskoj, navele su oporbene stranke u zajedničkoj izjavi.

"Sve dolje potpisane strane podržavaju temeljne danske građanske slobode i mišljenja su da građanske slobode uvijek moraju imati prednost nad vjerskim dogmama", napisali su. Popuštanjem vanjskom pritisku vlada bi također mogla otvoriti vrata stranim zemljama da se miješaju u nacionalnu politiku, dodale su stranke.

"Veto nasilnika ne smije prevladati i ne smije postavljati granice danskoj politici i danskoj demokraciji", poručila je oporba. U rasponu od krajnje desne stranke Nove desnice do krajnje lijevog Crveno-zelenog saveza, sedam stranaka zajedno ima 72 mjesta u parlamentu od 178 članova, dok vlada od tri stranke desnog centra i lijevog centra ima ukupno 88 mjesta. Unatoč ovom prosvjedu, vlada će nastaviti raditi na sprječavanju spaljivanja Kurana, rekao je ministar pravosuđa Peter Hummelgaard javnom servisu DR.

  • +5
Prosvjed u Jemenu zbog paljenja Kurana u Danskoj i Švedskoj Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB