najavio ministar

Danska zbog straha od posljedica uvodi cenzuru, zabranit će paljenje Kurana?

30.07.2023 u 20:21

Bionic
Reading

Danska bi mogla zabraniti paljenje Kurana ispred veleposlanstava država u kojima je Islam glavna vjera, sudeći po izjavi ministra vanjskih poslova Larsa Lokkea Rasmussena

'Danska vlada će nastojati "pronaći zakonsko sredstvo" koje bi vlastima omogućilo da spriječe spaljivanje primjeraka Kurana ispred veleposlanstava drugih zemalja u Danskoj', rekao je ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen nacionalnoj televiziji DR u nedjelju, a prenosi Reuters.

Rasmussen je rekao kako su spaljivanja duboko uvredljivi i bezobzirni činovi koje je počinilo nekoliko pojedinaca koji ne predstavljaju vrijednosti na kojima je građeno dansko društvo. Zato će, rekao je, danska vlada istražiti mogućnost interveniranja u slučajevima kada se 'vrijeđaju druge zemlje, kulture i vjere te tamo gdje bi takav čin mogao imati značajne negativne posljedice za Dansku, ne samo u pogledu sigurnosti'. Nalgasio je da koja god mjera bude poduzeta, da ona mora biti u skladu s ustavnim okvirom zaštićene slobode izražavanja te da ne smije promijeniti činjenicu da sloboda izražavanja u Danskoj ima vrlo širok opseg.

  • +5
Prosvjed u Jemenu zbog paljenja Kurana u Danskoj i Švedskoj Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u nedjelju je pozvao Švedsku da poduzme konkretne korake kako bi spriječila spaljivanje Kurana, rekao je izvor iz turskog ministarstva vanjskih poslova. Fidan je u telefonskom razgovoru rekao svom švedskom kolegi Tobiasu Billstromu da je nastavak takvih "podlih radnji" pod krinkom slobode izražavanja neprihvatljiv, rekao je izvor. Fidan i Billstrom također su razgovarali o zahtjevu Švedske za članstvo u NATO vojnom savezu, dodao je izvor. Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je u nedjelju da je razgovarao s danskom premijerkom Mette Frederiksen i da su se složili da je situacija opasna.

"Moramo poduzeti mjere za jačanje naše otpornosti", rekao je u objavi na Instagramu. Švedska vlada rekla je ovog mjeseca da će ispitati može li promijeniti švedski Zakon o javnom redu kako bi policiji dala mogućnost da zaustavi demonstracije koje ugrožavaju sigurnost Švedske.

"U konačnici radi se o obrani naših slobodnih i otvorenih društava, naše demokracije i prava naših građana na slobodu i sigurnost", rekao je Kristersson. Švedska i Finska aplicirale su nakon ruskog napada na Ukrajinu za članstvo u NATO-u. Finska je početkom ljeta primljena u članstvo, dok je Turska odugovlačila dati potvrdu prijema Švedske zamjerajući joj da omogućava djelovanje kurdskih pobunjenika koje Turska smatra teroristima.

Nedavno je na samitu NATO-a početkom srpnja Turska napokon najavila zeleno svjetlo ratifikaciji prijema u turskom parlamentu, no nakon toga je opet došlo do čina paljenja primjerka Kurana u Stockholmu, što je opet potaknulo brojne prosvjede u muslimanskim zemljama.