TOPUSKO I DVOR

Uhvaćeno petero krijumčara ljudima: Prevozili su 48 stranih državljana

27.05.2018 u 10:12

Bionic
Reading

Sisačko-moslavačka policija priopćila je kako su 25. svibnja u mjestu Gređani, općini Topusko te 26. svibnja u mjestu Žirovac, općini Dvor, uhvatelji petero krijumčara ljudima koji su prevozili 'ukupno 48 stranih državljana te iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, dogovorili kako će im omogućiti da ilegalno izađu s teritorija RH i uđu na teritorij Europske unije'

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 42 i 48-godišnjim državljanima Rumunjske, 36-godišnjim državljaninom Pakistana te 34 i 36-godišnjim državljanima Iraka. Sumnjičilo ih se za počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj.

Policija je 25. svibnja u 18:20 sati u mjestu Gređani, općini Topusko, zaustavila dva osobna vozila rumunjskih registracijskih oznaka kojima su upravljali 48-godišnji i 42 godišnji državljani Rumunjske. U njima su prevozili ukupno 24 državljana Afganistana koji su prethodno ilegalno pješice iz Bosne i Hercegovine, prešli državnu granicu i ušli u Hrvatsku.

U mjestu Žirovac, općini Dvor, policija je 26. svibnja oko 1:15 sati zaustavila teretno vozilo belgijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak te kao suvozač 34-godišnjak, obojica državljani Iraka.

  • +11
Izbjeglice Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Laszlo Balogh

Odmah potom su zaustavili drugo teretno vozilo također belgijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnji državljanin Pakistana, čijim pregledom tovarnog prostora su zatečena 24 državljana Irana.

Osumnjičeni državljani Iraka su bili u svojstvu tzv. prethodnice, kako bi 36-godišnjem državljaninu Pakistana javljali o mogućim policijskim ophodnjama i drugim zaprekama koje se nalaze na ruti prijevoza.

Sumnja se da su osumnjičeni iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos dogovorili da će navedenim stranim državljanima omogućiti da ilegalno izađu s teritorija Hrvatske i uđu na teritorij Europske unije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih petero osumnjičenih je uz kaznene prijave za spomenuta kaznena djela predano pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.