PALI KOD MAKARSKE

Uhvaćeni krijumčari naoružani remenom koji se pretvara u bodež

04.01.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinska policija uhvatila je kod Makarske dvojicu krijumčara ljudi kod kojih je pronašla muške remene s kopčom koje se pritiskom pretvaraju u bodež pa će ih osim zbog protuzakonitog ulaska u Hrvatsku prijaviti i zbog kršenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su dvojica bosansko-hercegovačka državljanina u dobi od 37, odnosno 40 godina koji su 2. siječnja uhvaćeni kao vozači sa šest stranaca za koje su policajci posumnjali da su nezakonito ušli u Hrvatsku.

Kod njih su pronađeni muški remeni s kopčom koja se pritiskom pretvara u bodež, što policija tretira kao prikriveno hladno oružje.

Osumnjičeni muškarci bit će kazneno prijavljeni zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, dok će zbog posjedovanja hladnog oružja protiv njih biti podnijet optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Nad stranim državljanima u tijeku je provođenje postupka sukladno Zakonu o strancima, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim internetskim stranicama.

MUP navodi da su policijski službenici koji rade na suzbijanju krijumčarenja ljudima ponekad izloženi izravnim napadima krijumčara na njihovu sigurnost pa i život.

Tijekom 2018. zabilježeno je pet slučajeva u kojima su krijumčari ljudima ugrozili sigurnost policijskih službenika koji su postupali prema njima. Najčešće se radilo o direktnom nasrtaju vozilom na policijske službenike ili pokušaju izguravanja policijskih vozila s ceste prilikom potjere, a u jednom slučaju krijumčar je fizički napao policajca koji je prema njemu postupao.

Hrvatska policija je lani uhitila više od 600 krijumčara ljudima što u odnosu na 2017. predstavlja povećanje od gotovo 100 posto i rezultat je isključivo otkrivačke djelatnosti policajaca na terenu.