KARAMARKO OBJAŠNJAVA

'Uhićenje Sanadera na granici pogodovalo bi samo njemu'

21.12.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas da je logično da nastavak borbe protiv korupcije rezultira novim uhićenjima ne želeći pritom, kako je rekao, nikoga apostrofirati i ni u koga upirati prstom

'Nisam najavio nova uhićenja, već da će borba protiv korupcije i organiziranoga kriminala imati svoj kvalitetni kontinuitet, a posljedica te borbe mogu biti uhićenja', rekao je Karamarko odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na

moguća uhićenja i istrage protiv pojedinih ministara, o čemu nagađaju mediji.

'Ne bih se usudio u tom smjeru davati izjave iako nitko nije zaštićen i nedodirljiv, što dokazuju i naše zadnje akcije', rekao je Karamarko novinarima na svečanosti u Policijskoj akademiji u povodu završetka kampanje 'Živim život bez nasilja'.

Na pitanje hoće li istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u Austriji zakomplicirati njegovo izručenje Hrvatskoj, odgovorio je da ona predstavlja komplikaciju samo kad je riječ o dinamici izručenja. Dodao je da se i u Austriji - ako su ondje počinjena neka kaznena djela - mora odgovarati.

Ponovio je da nema krivca za Sanaderov bijeg jer za njegovo uhićenje nije bilo nikakve zakonske osnove do ukidanja imuniteta i raspisivanja tjeralice.

'Da smo ga uhitili na Bregani, to bi bilo nelegalno uhićenje i protupravno lišavanje slobode, što bi koristilo samo njemu i onima koji pokušavaju nametnuti tezu da se radi o političkom progonu', ustvrdio je Karamarko.

Na pitanje u kojoj je fazi istraga protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, odgovorio je da ne može komentirati predmete koji su u ovlasti USKOK-a.

Kirina su USKOK-ovi istražitelji u listopadu ispitali u sklopu istrage vezane uz aferu Fimi media. Mediji su tada objavili da je ispitan kao osumnjičenik za zloporabu položaja i ovlasti jer je i njegovo ministarstvo poslovalo s marketinškom tvrtkom Fimi media preko koje se, sumnja USKOK, izvlačio novac iz ministarstava i državnih tvrtaka.