U SRBIJI

Uhićenja vezana uz cjepivo protiv svinjske gripe

20.09.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Bivša ravnateljica srbijanskog Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović i još dvije osobe uhićeni su u sklopu istrage o zlouporabama prilikom nabave cjepiva protiv svinjske gripe 2009. godine, izvještavaju u utorak mediji u Beogradu pozivajući se na izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića

Po Dačićevim riječima, također su uhićene osobe iz dviju tvrtki uključenih u nabavu cjepiva, ravnatelj tvrtke Jugohemija Vladimir Gravar i osnivač tvrtke Detap iz srbijanskog grada Valjeva Ljubomir Pavićević. Dačić je dodao kako će se, ovisno o daljem tijeku istrage, vidjeti hoće li biti još osumnjičenih u ovom slučaju.

Svetlana Vukajlović, nakon obavljanja dužnosti ravnateljice RZZO-a, kako se navodi, prešla je u privatnu tvrtku, a početkom kolovoza bila je saslušana zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj. Sumnja se da je prilikom nabave cjepiva srbijanski proračun oštećen za više od šest milijuna eura.

U izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug tadašnji ministar zdravstva Tomica Milosavljević naveo je kako ni na koji način nije sudjelovao u tenderskom postupku za nabavu cjepiva te dodao kako je to, temeljem odluke vlade, radio RZZO.

Mediji podsjećaju kako je Srbija od farmaceutske tvrtke Novartis kupila 857 tisuća doza cjepiva po cijeni od 799 dinara te da je tu kompaniju zastupala Jugohemija.

Kako je priopćeno na otvaranju tendera, ta srbijanska tvrtka jedina je priložila cjelokupnu dokumentaciju ponudivši cjepivo za 799 dinara po dozi, što je u tom trenutku iznosilo osam eura.

Ističe se kako je Hrvatska, primjerice, isto cjepivo platila oko 600 dinara te dodaje kako se sumnja se da je razlika u cijeni provizija koju je kao posrednik dobila Jugohemija.