ORDINIRALI PO KVARNERU, ISTRI I DALMACIJI

Uhićeni Albanci iz provalničke bande

18.08.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Albanski državljani A. G. (27) i T. M. (28), koje se sumnjiči da su tijekom lipnja, srpnja i kolovoza izvršili velik broj teških krađa na području Istre, Primorja i Dalmacije, suradnjom i koordiniranim kriminalističkim istraživanjem triju policijskih uprava županija u kojima su 'operirali' uhićeni su u Splitu te su jučer u poslijepodnevnim satima sprovedeni pred istražnog suca Županijskog suda u Puli

Uhićeni albanski dvojac, koji je pljačkao po obali uz pomoć trećeg sudionika za kojim je raspisana tjeralica, tereti se da je samo na području Pule i Poreča počinio ukupno 21 kazneno djelo s materijalnom štetom procijenjenom na više od milijun kuna.

Istarska policija osnovano sumnja da su u periodu od 17. lipnja do 8. kolovoza na području Pule počinili 15 kaznenih djela, od čega jednu razbojničku krađu u Medulinu, četiri teške krađe na području Medulina, Marčane i Pule, četiri teške krađe provaljivanjem na području Ližnjana, Marčane i Pule i šest drskih krađa na području Pule i Medulina, dok su na Poreštini izvršili šest kaznenih djela teške krađe, a tereti ih se i za provale u Ičićima, Opatiji, Rijeci i Crikvenici.


Sveukupna materijalna šteta još nije utvrđena, no ogromna je, jer su provaljivali u kuće i stanove iz kojih su odnosili veće količine nakita, skupocjenih satova, domaćeg i stranog novca, bankovnih kartica, osobnih dokumenata, mobitela i drugih vrijednosti. Kako vele u PU primorsko-goranskoj, kaznena djela su mahom počinjena na način da su provalnici ulazili u stanove preko balkona ili kroz prozor. Njihovu drskost dokazuje činjenica da su pretraživali stanove, odnosno otvarali ormare i ladice dok su vlasnici spavali.

Tako su na području Primorsko-goranske županije u dva navrata iz dvorišta i garaže otuđili Seat Toledo i Mercedes C-klase, pronašavši prethodno ključeve vozila u stanu. Seat je pronađen, a za Mercedesom se još traga. U Medulinu su pak 8. kolovoza ukrali Audi A6 u vlasništvu 35-godišnje Slovenke, koji je istog dana pronađen na području Pule te je vraćen vlasnici.

Također, početkom kolovoza su u Vabrigi nedaleko od Poreča provalili u pet vikendica, pri čemu su iz unutrašnjosti jedne ukrali ključeve osobnog automobila, a potom i osobni automobil marke Mercedes S 320 u vlasništvu 49-godišnjeg Slovenca koji je bio parkiran ispred vikendice. Srećom, policija je ubrzo pronašla ukradeni Mercedes na području Višnjana te je nakon obavljenog očevida vraćen vlasniku.

Dvojica lopova uhićena su na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, dok je 31-godišnji albanski državljanin trenutno u bijegu. Policija je za njim raspisala tjeralicu, a ima i sliku koja je nastala kad je ukradenim karticama podizao novac na bankomatu.