KAKO REAGIRATI

Evidentirali smo razbojništva na širem zagrebačkom području u 2024. Evo što kaže policija

31.01.2024 u 15:41

Bionic
Reading

Centar Zagreba već mjesecima je poprište maloljetničkog nasilja, o čemu zabrinuti roditelji izvještavaju medije. Policija je početkom tjedna javila da je dovršena istraga nad dvojicom maloljetnika zbog sumnje u počinjenje razbojništva, a nastavlja se utvrđivanje okolnosti i drugih sličnih djela u blizini Jelačić placa. U cijelom gradu i na području Zagrebačke županije - u nadležnosti Policijske uprave zagrebačke - od početka godine zabilježeno je već 50-ak kaznenih djela razbojništva

Nastavi li se takav tempo i u predstojećim mjesecima, broj razbojništava na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u 2024. premašit će razbojništva počinjena na području cijele Hrvatske u 2022. Te godine, prema posljednjim dostupnim podacima MUP-a, na nacionalnoj razini evidentirano ih je 580, što je još uvijek dvostruko manje nego 2013., kada je počinjeno čak 1389 tih kaznenih djela. Međutim, u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, razbojništva su bila u porastu 23,9 posto.

Još više narastao je broj tih kaznenih djela na području PU zagrebačke. Iako su ukupne brojke po pitanju kriminala ohrabrujuće - 2022. evidentirano je najmanje kaznenih djela u posljednjih 20 godina, uz najveću stopu razriješenosti - u prijestolnici i široj okolici registrirana su 394 razbojništva, 37,8 posto više nego godinu ranije. U porastu su bila razbojništva u poštama, bankama, trgovinama i na benzinskim crpkama, a u padu ona u kioscima i kladionicama. Značajan je i pad broja provala u kuće i trgovine, no istovremeno se bilježi porast krađa iz trgovina, kao i otuđenja motornih vozila.

Statistički podaci za 2023. godinu trenutno su u pripremi i tek trebaju biti objavljeni, no iz PU zagrebačke za tportal otkrivaju da su lani zabilježili 26,9 posto manje razbojništava nego 2022. godine, a razriješeno je 76,4 posto slučajeva. Tim više iznenađuje to što je u posljednjih mjesec dana, od početka 2024., zabilježeno 50-ak razbojništava, i to ne računajući srodna djela poput provala i različitih krađa, pa i 'razbojničkih krađa' kao posebne kaznene kategorije.

Razbojnička krađa, primjerice, podrazumijeva da će onaj tko je zatečen u krađi, u cilju zadržavanja ukradene stvari, napasti nekog ili zaprijetiti izravnim napadom. Tako je, primjerice, jučer u javnom WC-u na Britancu opljačkan 79-godišnjak, kojemu je počinitelj ukrao novčanik i odgurnuo ga nakon što mu se pokušao suprotstaviti. Tri dana ranije u trgovini u Sesvetama počiniteljica je otuđila razne artikle i fizički napala 52-godišnju zaposlenicu koja ju je pokušala spriječiti u bijegu te pritom zaradila lakše ozljede. Isto kazneno djelo dogodilo se i u trgovini u Draškovićevoj ulici 20. siječnja, kada je 20-godišnjak ukrao četiri parfema, a njegov bijeg pokušala je spriječiti 25-godišnja zaposlenica. Počinitelj ju je bacio na tlo, a jedan je građanin razbojnika potom ugurao u trgovinu. Osumnjičeni je uhićen, baš kao i onaj s Britanca.

Razbojništvo je, međutim, kategorija za sebe, jer razbojnik s predumišljajem koristi silu ili prijetnju izravnog napada na život ili tijelo kako bi nešto otuđio i odnio sa sobom. A upravo to se, kako proizlazi iz policijskih postupanja u posljednjih mjesec dana, razmahalo. Prva vijest PU zagrebačke u 2024. odnosi se na razbojništvo u trgovini na Vrbiku, u kojoj su dva nepoznata počinitelja uz prijetnju vatrenim oružjem 24-godišnjoj zaposlenici otuđila novac. Istog dana opljačkana je trgovina u Susedgradu, a dan kasnije i pošta u Hrgovićima - ista poslovnica opljačkana je i 18. siječnja, također uz prijetnju vatrenim oružjem.

Razbojnici su u siječnju operirali po trgovinama u Rakitju, Zaprešiću, Dubravi, Ivanjoj Reci, Sesvetama, Rudešu, na Krugama, Jarunu, Gornjem gradu, Trešnjevci, Vrbanima - na nekim područjima u više navrata. Na meti su bile i ljekarne, zalagaonice, benzinske postaje, ali i prolaznici na ulici, uglavnom maloljetnici, ali i žena na autobusnom stajalištu te 93-godišnjak, kojima su dvojica nasilnih razbojnika ukrala novac usred bijelog dana na Maksimirskoj cesti. Odskače razbojništvo tijekom vožnje u osobnom automobilu, u kojem je uz prijetnju vatrenim oružjem počinjeno razbojništvo nad 31-godišnjakom i njegovom 32-godišnjom članicom obitelji te otuđen nakit uz štetu od nekoliko stotina tisuća eura.

Meta napada bili su i stranci: na Radničkoj cesti na Peščenici 40-godišnjem indijskom državljaninu razbojnici su uz prijetnje uzeli Opel Vivaro, vlasništvo trgovačkog društva iz Splita. Prije desetak dana, oko 1 sat u noći, dvojica su 29-godišnjem dostavljaču iz Pakistana ukrala novac i hranu, razbili mu mobitel i nanijeli teške ozljede. Policija je u siječnju održala predavanje za strane državljane, dostavljače Glova, na temu samozaštitnog ponašanja, ali i propisanog načina sudjelovanju u prometu.

Također, PU zagrebačka dovršila je više istraga i pospremila osumnjičene iza rešetaka, osujetivši niz provala, razbojništava i krađa na području svoje nadležnosti. Na upit tportala, navode da se strani državljani - strani radnici i migranti - ne dovode u vezu s činjenjem kaznenih djela razbojništva u trgovinama ili novčarskim objektima.

  • +5
Opljačkana benzinska postaja na Trešnjevci Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjećaju da svaka prijava građana, tj. svaka e-pošta ili poziv na broj 192, usmjerava PU zagrebačku na trenutne probleme koji se rješavaju samostalno ili uz pomoć zajednice. Drugim riječima, policija računa na poziv građana, na njihovo povjerenje i zajedničku akciju jer sigurnost je zajednička obaveza.

'Apsolutne sigurnosti nema, ali zahvaljujući budnosti građana, pravovremenim dojavama možemo usmjeriti pravovremenu službu. U konačnici, samo građani koji imaju povjerenja u policiju nastojat će zajedničkim aktivnostima i zalaganjem dokazati društvenu odgovornost koju štiti policija te stvoriti sebi sigurnije okruženje', poručuju iz PU zagrebačke.

Kako reagirati u trenutku razbojstva?

Vezano uz postupanje djelatnika trgovine prilikom razbojništva, iz policije poručuju zaposlenicima da procijene situaciju i svoje reagiranje prilagode trenutku ne dovodeći se u osobnu opasnost kako bi se izbjeglo nastupanje štetnih posljedica (ostvarivanje prijetnje počinitelja – fizički napad na oštećene, uporaba vatrenog oružja i slično), a što dovodi oštećene osobe u veću opasnost i stanje šoka, pa i do neprilagođenog ponašanja situaciji i trenutku, ali i snalaženja u tome.

'Naime od interesa za daljnje kriminalističko istraživanje je osobni opis počinitelja, stoga se moli da oštećene osobe u takvim situacijama pokušaju obratiti pozornost na osobni opis počinitelja i pokušaju zapamtiti što više detalja kao što su: visina, tjelesna građa i godine počinitelja, opis odjeće u koju je bio odjeven (vrsta i boja odjeće, natpisi na odjeći i slično, je li imao i kakve je rukavice imao), govor kojim je počinitelj govorio, naročito ako govori dijalektom ili ima neke govorne mane, opis predmeta kojim je prijetio (pištolj, nož, palica i slično te informacije o veličini, boji i obliku) i neka posebna obilježja – tetovaže na licu, vratu, rukama, naušnice, ožiljci, brada, sve ono po čemu bi se počinitelj razlikovao od drugih osoba. I konačno, odmah se treba snaći i reagirati pozivom policiji na 192 kako bi se promptno reagiralo i odmah prikupila sva saznanja za kriminalističko istraživanje', zaključuju iz PU zagrebačke.