RATNI ZLOČINI

Uhićena dvojica bosanskih Srba zbog 200 ubojstva

27.08.2009 u 14:11

Bionic
Reading

Dvojica bosanskih Srba od kojih je jedan djelatni policajac uhićena su u četvrtak u Prijedoru pod sumnjom da su sudjelovali u pogubljenju više od 200 Hrvata i Bošnjaka s tog područja počinjenom u kolovozu 1992. godine.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako su uhićeni policajac Petar Čivčić i Branko Topola, a uhićenje su obavili pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su i proveli i premetačinu u prijedorskoj policijskoj postaji tragajući za dokaznim materijalom.

Čivčić i Topola osumnjičeni su da su zajedno s drugim pripadnicima interventnog voda policijske postaje u Prijedoru te tadašnje teritorijalne obrane bosanskih Srba počinili kazneno djelo protiv čovječnosti, objasnio je Grubešić.

Dvojica uhićenih bila su dio skupine koja je 21. kolovoza 1992. godine na području Korićanskih stijena na obroncima planine Vlašićpobila više od 200 Hrvata i Bošnjaka, ranije zatočenih u koncentracijskim logorima na tom području.

Vlasti bosanskih Srba zapovijedile su njihovo prebacivanje, navodno prema Travniku radi razmjene. Konvoj autobusa kojima su prevoženi zaustavljen je na Korićanskim stijenama gdje su svi istjerani iz vozila a potom strijeljani i bačeni u provaliju.

Forenzičari Instituta za nestale osobe u srpnju su počeli potragu za posmrtnim ostacima ubijenih i do srijede su ekshumirali ostatke 59 žrtava.

Zbog ovog zločina ranije je uhićeno osam osoba kojima se trenutačno sudi pred Sudom BiH.

U srijedu je priopćeno kako je jedan od optuženih Goran Đurić priznao sudjelovanje u ubojstvu zarobljenika na Korićanskim stijenama te se obvezao svjedočiti o tom zločinu na suđenju koje je u tijeku.