RAZBIJENA UROTA

Uhićen trojac zbog planiranja napada na SAD

20.09.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u nedjelju da su u Denveru, Kolorado, uhićeni 24-godišnji taksist iz Afganistana i njegov otac, pod optužom za davanje lažnih iskaza u saveznoj istrazi o terorizmu, te da je pod istom optužbom uhićen i treći muškarac u New Yorku

Nadžibulah Zazi i njegov otac Muhamed Vali Zazi (53), uhićeni su od agenata FBI-a u subotu navečer u njihovom domu u predgrađu Denvera. Istodobno je u newyorškoj četvrti Flushing, uhićen Ahmad Vais Afzali (37), navelo je ministarstvo pravosuđa.

Svako od njih optužen je da je svjesno i hotimice davao lažne izjave FBI-u u 'pitanjima vezanim za međunarodni i domaći terorizam', stoji u priopćenju. Sva trojica uhićenih, u ponedjeljak se trebaju pojaviti pred sudovima u Denveru i New Yorku. Ako budu proglašeni krivima, mogu biti osuđeni na do osam godina zatvora.

FBI istržuje više pojedinaca u SAD-u, Pakistanu i drugdje zbog navodne urote da se izvede teroristički napad s podmetnutim eksplozivom na tlu SAD-a, ističe ministarstvo pravosuđa.

U popratnim dokumentima podnesenim uz optužbu, FBI navodi da su istražitelji u Zazijevu iznajmljenom automobilu u New Yorku našli kompjutor sa skeniranih devet stranica rukom pisanih bilješki s uputama za izradu eksploziva, detonatora i drugih komponenti za eksplozivne naprave.

Navodno upitan za te bilješke, tijekom prošlotjednih informativnih razgovora s agentima FBi-a, Zazi je kazao da ne zna ništa, stoji u dokumentima. Također se navodi da je 2008. Zazi dobio obuku o baratanju s eksplozivima i oružjem u kampu Al Kaide u Pakistanu.

Zazi je opetovano zanijekao bilo kakvu povezanost s Al Kaidom ili terorističkom urotom.

Posljednja izvješća američkih TV mreža navode kako su Nadžibulah Zazi i Afzali u New Yorku 9. rujna, dva dana prije osme obljetnice terorističkih napada iz 2001., pokušali iznajmiti kamion kod tvrtke U-Haul u New Yorku, kako bi ga navodno iskoristili u bombaškom napadu na newyorški glavni kolodvor - Grand Central Station, te na stadione za baseball ili američki nogomet, odnosno druge slične mete.