AKCIJA GRUBORI

Uhićen Markačev zamjenik Željko Sačić!

17.12.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Iako je Haški sud zamrznuo hrvatsku potragu za topničkim dnevnicima, privođenja vezana uz Oluju se nastavljaju. Prvi na tapeti bio je bivši Markačev zamjenik Željko Sačić

'Moj branjenik je danas lišen slobode, a policajci su mu rekli da je uhićen zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja', kazao je Sačićev odvjetnik Zvonimir Hodak, dodavši da će policija danas pretražiti Sačićev stan.

Iako ne zna o čemu je točno riječ, Hodak smatra da je uhićenje povezano s Haškim sudom. 'Mislim da je riječ o nastavku dodvoravanja hrvatskih vlasti Tužiteljstvu Haškog suda', kazao je.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec potvrdio je uhićenje, no o razlozima zasada nije želio govoriti. Najavio je uskoro službeno policijsko priopćenje.

Neki mediji objavili su da je Sačić uhićen zbog zločina u selu Gruborima u kojem je 25. kolovoza 1995, tri tjedna nakon akcije Oluja, ubijeno petero starijih srpskih civila.

Sačića je s tim zločinom u iskazu haškim istražiteljima povezao policijski koordinator za Knin u vrijeme Oluje Stjepan Buhin, rekavši da vjeruje da je Sačić pokušao prikriti zločin u Gruborima, jednu od najtežih inkriminacija iz haške optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

No u haškoj sudnici lani u listopadu, Buhin je kao svjedok Tužiteljstva promijenio iskaz, rekavši da 'danas misli drugačije'. Pojašnjavajući zašto je ranije tako mislio, svjedok je rekao da mu je bilo čudno što je Sačić nakon vijesti o zločinu stigao u Knin i rekao da će se 'ubojstva u Gruborima tretirati kao posljedica Oluje'.

U Gruborima kraj Knina ubijeni su srpski civili Đuro Karanović, Miloš Grubor, Jovo Grubor, Marija Grubor i Milka Grubor, u dobi između 45 i 90 godina, a spaljeno je više od 20 kuća.