aktualni sat

Zagrebačka skupština: Molitelji, ukidanje poreza i zastupnik s vaterpolskom kapicom

29.02.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Obnova okretišta Mihaljevac, ukidanje poreza, gradnja garaže u Klaićevoj i Doma zdravlja u Španskom te izostanak dočeka za vaterpoliste bila su neka od pitanja na Aktualnom satu sjednice Skupštine Grada Zagreba

Maura Sirotnjaka (Nova ljevica) zanimalo je kada kreće projekt obnove okretišta Mihaljevac.

'Donesena je odluka za radove i ako ne bude žalbi, kreće se u njih. Zamijenit će se tračnica, postaviti nova kontaktna mreža, dodani peron, novi terminal za autobuse, novi objekti za zaposlenike, WC, rasvjeta. Rok za radove je šest mjeseci i vjerujem da će do kraja godine sve završiti. Vrijednost radova je tri milijuna eura, a za to vrijeme tramvaje će zamijeniti autobusi', kazao je Tomašević.

Mislav Herman (HDZ) naveo je da je Vladinom poreznom reformom ukinut prirez te da su se mnogi stanovnici Zagreba ponadali da će im porasti primanja.

'Povećanje je bilo manje od onoga što su očekivali i što su dobili ostali stanovnici Hrvatske i zahvaljujući vama, gradonačelniče. Tvrdili ste da će Zagreb pretrpjeti gubitke. A Zagreb bilježi enorman priljev novca u siječnju i on će biti i veći jer rastu i plaće. Kada planirate pokrenuti proceduru za ukidanje poreza na dohodak? Vi vodite antirazvojnu politiku', ustvrdio je Herman.

Tomašević je kazao da HDZ na vlasti s bivšim gradonačelnikom nije imao manje porezno opterećenje.

'Zadržali smo isto, a uz to morali smo rješavati dugovanja koja ste ostavili. Koliko su rasli prihodi, to je projicirano u proračunu, ali uz rast prihoda rasle su i plaće zaposlenika u Holdingu i Gradskoj upravi, ali cijene kapitalnih ulaganja. U kapitalna ulaganja je uloženo pet puta više novca nego kad ste vi bili na vlasti. Vaši gradonačelnici u Karlovcu dižu cijene vode za 27 posto. To je vaša Superhik politika', odgovorio je Tomašević.

Herman mu je na to rekao da će porez ukinuti pred lokalne izbore sljedeće godine.

'Ako vi to ne napravite, mi ćemo na prvoj sjednici Skupštine kad preuzmemo vlast', rekao je Herman.

Martu Kiš (Zagreb je naš!) zanimao je projekt javne garaže ispod školskog igrališta u Klaićevoj ulici, za koji su iz Grada jučer najavili da kreće.

Dogradonačelnik Luka Korlaet naveo je da će garaža imati 800 mjesta, ali i otkrio da će se za nju Holding kreditno zadužiti.

'Napravljene su projekcije i način otplate. Za gradnju je kada se napravi projekt predviđeno 18 mjeseci i do kraja 2026. trebali bismo imati garažu', kazao je Korlaet i dodao da se razmišlja o onom o čemu je razmišljala i prethodna vlast – o njenom podzemnom spoju s Klaićevom bolnicom kako bi se djeci i roditeljima omogućio lakši pristup.

Marin Živković (Zagreb je naš!) pitao je što je s Domom zdravlja u Španskom.

Korlaet je rekao da je riječ o strateškom projektu koji će nastati na mjestu na postojećeg Doma zdravlja, starog 40 godina.

'Investicija je procijenjena na 12,7 milijuna eura bez PDV-a, a do kraja godine trebali bismo imati potrebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, nakon čega bi se u 2025. godini pristupilo traženju izvođača radova', kazao je Korlaet.

  • +8
Sjednica Skupštine Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Trpimir Goluža (nestranački) na sjednici se pojavio s vaterpolskom kapicom na glavi, iznerviran činjenicom da Grad nije organizirao doček za reprezentativce koji su osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

'Na dan kad su oni postali svjetski prvaci vi ste na Markovu trgu protestirali protiv Vlade. Jeste li svjesni da takvim protestiranjem izravno ugrožavate interese Zagrepčanki i Zagrepčana', upitao je Goluža.

Tomašević je pobrojao na kojim je svim svjetskim i europskim prvenstvima u raznim sportovima bio od svoje šesnaeste godine te dodao da je oko dočeka sve već rekao i da nema potrebu pojašnjavati.

Davorka Moslavac Forjan (SDP) pitala je o klečanju i molitvi muškaraca subotom na Jelačić placu.

'Molitelji mole za čednost žena i autoritet muškaraca. Prostor je ograđen i u njega žene ne mogu ući. Tjera ih se iz njega. Tamo sam svake subote i skupljaju se turisti koji ne mogu vjerovati što se događa. Što ćete poduzeti po tom pitanju', zanimalo ju je.

Tomašević kazao da se može složiti sa svim konstatacijama koje je iznijela, ali i dodao da Grad ne izdaje dozvole za skupove na trgu.

'Policija daje dozvole za javno okupljanje koje nije podržano ni od vrha Crkve. Mi dajemo suglasnost za binu, razglas, a za to nismo u ovom slučaju izdali nikakvu dozvolu', kazao je Tomašević.