OPERACIJA DOMALG

Uhićen 31 švercer kokaina iz Južne Amerike

16.01.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Operativnom akcijom 'Domald' hrvatska policija je u suradnji s Uredom DEA-e i više zemalja razbila krijumčarsku skupinu koja je od 2005. iz Perua, Kolumbije i Argentine, uglavnom preko Španjolske, krijumčarila veće količine kokaina namijenjenog hrvatskom tržištu

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta jučer je u više policijskih uprava uhitio 31 osobu, uključujući 11 osoba u Zagrebu.

Osam osoba, danas i sutra će u suradnji s USKOK-om biti odvedeno na riječki Županijski sud zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela krijumčarenja droge. Od tih osoba nisu svi s područja Rijeke ali je riječki sud nadležan za taj slučaj.

Protiv ostalih uhićenih biti će podnesene kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima. U policiji vjeruju da joj od bitnijih osoba nitko nije nedostupan.

U akciji je od 2006. zaplijenjeno 10-ak kilograma kokaina, koji potječe od narko-kartela iz Lime, a članove skupine teretit će se za krijumčarenje nekoliko desetaka kilograma.

Kuriri su drogu krijumčarili različitim metodama, a neki su je čak gutali i skrivali u tijelu, kažu u policiji.

U srpnju 2006. u madridskoj zračnoj luci Barajas uhićen je krijumčar koji je u oplatama ručnog kovčega imao šest kilograma natopljenog kokaina. U međunarodnoj poštanskoj kompaniji u Limi (Peru) je u srpnju zaplijenjeno oko pola kilograma kokaina i u rujnu iste godine oko 1,5 kilograma. U listopadu 2007. u obući i tijelu kurira u Šibeniku pronađeno je 302 grama kokaina.

U završnoj fazi kriminalističke obrade u pretragama stanova i drugih objekata zaplijenjeno je oko 160 grama kokaina, 300 grama heroina, a pronađene su i puške, snajper, pištolji, ručne bombe i streljivo.

Načelnik policijskog nacionalnog USKOK-aTihomir Kralj rekao je da je u toj akciji prvi put ostvarena suradnja hrvatske policije sa zemljama Latinske Amerike, što se može zahvaliti suradnji s Uredom DEA-e u Beču.

Kralj je najavio da sada slijede provjere financija i materijalnih dobara osumnjičenih koje mogu biti povezane s krijumčarenjem droge.