četvrti krug

Pametno poreznu reformu ocjenilo skromnom i najnepravednijom do sada

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 26.07.2019 19:53
  • Objavljeno 26.07.2019 u 19:53
Maja Vehovec

Maja Vehovec

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Politička stranka Pametno ocijenila je u petak kako četvrti krug porezne reforme u tri godine ove vlade ne donosi željeno smanjenje PDV-a, osim u manjem dijelu za ugostitelje, porezi postaju sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje

Potpredsjednica stranke Maja Vehovec smatra kako je to najskromniji porezni val reforme do sada i sigurno najnepravedniji u odnosu na interese svih građana i poduzetnika.

"Porezi postaju sve kompliciraniji, njihovo administriranje sve skuplje, a upravljanje državom sve jadnije", istaknula je.

Kaže da na troškovnoj strani središnjeg proračuna i dalje nema napretka, nema smanjenja troškova države jer bi to bila politički nemoguća misija u zadnjoj godini mandata, a prve tri godine mandata su potrošene na ljudske i gospodarske afere. "Što onda napraviti u zadnjoj godini pred izbore? Nastavak porezne reforme. Smanjiti što si prije povećao i zakomplicirati ionako komplicirani porezni sustav", ustvrdila je.

Mjere poreznog rasterećenja vezane uz dob u stranci Pametno ocjenjuju duboko nepravednom i vide kao nadu Vlade za ostankom mladih u Hrvatskoj, no dobili su administrativno kompliciranu mjeru "koja može samo pomoći da zemlju napuste ljudi čim navrše 31 godinu života".

"Dok se rezultati te mjere provjere već će proći parlamentarni izbori, a vlada koja tada bude formirana glatko će ovu mjeru ukinuti do novih izbora. I onda ćemo krenuti od početka", dodala je Vehovec.

Također, ne smatraju dobrim i drugi dio porezne reforme, koji se odnosi na povećanja poreza na slatka pića i povećanje trošarine na cigarete i alkohol.

"Puno puta do sada su poskupljivale cigarete i alkohol pa nismo smanjili, a kamoli riješili dugova u zdravstvu, a nismo niti smanjili bitno broj pušača i alkoholičara. Cjenovna mjera na njih ne djeluje. Obrazovne i društvene kampanje djeluju", ocijenila je, među ostalim, potpredsjednica stranke Maja Vehovec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!