bez komunalnog reda

Ugostitelji protiv aktivista, Kerum protiv Opare: Split je, čini se, osuđen na komunalni kaos. Zašto?

27.09.2019 u 14:52

Bionic
Reading

Nova Odluka o komunalnom redu, koja bi navodno trebala regulirati nabujale štekate, kioske, štandove, pokretne naprave i ostale sadržaje koji su gotovo potpuno zagušili strogi centar grada, neće biti usvojena ni na sjednici Gradskog vijeća Splita zakazanoj za idući utorak. To je formalno obrazloženo 'nedostatkom vremena za obradu pristiglih primjedbi i prijedloga', a neformalno novim i već uobičajenim trzavicama u vladajućoj koaliciji HDZ-a i HGS-a

Split je tako ostao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojemu se otvoreno krši zakon: nakon prošlogodišnjih izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu propisano je da se odluke o komunalnom redu moraju donijeti u roku od godine dana, dakle do 1. kolovoza ove godine. To nije učinjeno, no kako istim zakonom nisu predviđene nikakve sankcije, sve ostaje na moralnoj odgovornosti.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara odmah po stupanju na dužnost najavio je donošenje novih propisa o komunalnom redu i čak konzultirao gradske uprave Venecije i drugih gradova koji se nalaze u problemima sličnim splitskima, a u međuvremenu je davao bučne izjave poput one da se sprema 'rekonkvista javnog prostora'. Međutim, i u treću godinu svog mandata ulazi bez ostvarenog obećanja.

  • +4
Split Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Osim političke bitke između glavnih koalicijskih partnera - gdje HDZ navodno inzistira na uvođenju reda, a Željko Kerum se navodno protivi tome i zastupa interese ugostitelja i malih poduzetnika - istodobno traje obračun dijela gradskih ugostitelja s jedne i građanskih aktivista s druge strane. Prvi su se organizirali u neformalno udruženje i kroz lokalne medije provode agresivnu kampanju, s više od pedeset plaćenih oglasa i sponzoriranih članaka o navodnoj štetnosti planiranog oslobađanja javnih površina, dok drugi kroz razne udruge i građanske inicijative zahtijevaju još strožu Odluku o komunalnom redu.

Prije dva mjeseca o njoj je provedeno javno savjetovanje na koje je pristiglo čak 250 primjedbi, mahom građana, pa se upravo to sada koristi kao razlog za to što Gradsko vijeće neće odlučivati o ovoj temi ni idućeg tjedna.

'U tijeku je obrada svih primjedbi i prijedloga koji su pristigli tijekom javne rasprave. Vjerujem da ćemo već na sljedećoj sjednici Vijeća imati dosta materijala za raspravu. Velik je broj primjedbi koje treba pozorno obraditi. Povjerenstvo radi svoj posao te ima dosta prijedloga', objašnjavao je Krstulović Opara ovog tjedna. Neslužbene informacije čak govore da u gradskoj upravi 'nema osobe koja može obraditi sve te primjedbe'.

U osnovi spora su ugostitelji i konzervatorski dokument star gotovo deset godina, u kojemu se predlaže uklanjanje njihovih štekata i drugih sadržaja iz nekoliko glavnih ulica u Dioklecijanovoj palači i oko nje, te maksimalno 30 posto površine gradskih trgova i pjaceta koje bi ubuduće mogli zauzimati kafići i restorani. Opara je najprije objavio da će potpuno poštovati ove smjernice, a potom je iz Kerumova HGS-a stigla brutalna odbijenica uz tvrdnju da 'gradska vlast uništava poduzetništvo'. Zatim je gradonačelnik pristao na povećanje postotka 'do pedeset posto', ali su se javili i ugostitelji koji sada traže da on iznosi 'najmanje 50 posto'. Dakle, teoretski, i nakon donošenja Odluke o komunalnom redu gradske ulice i trgovi mogli bi nastaviti biti pod okupacijom stolova i stolaca, odnosno mahom neprohodni tijekom sezone.

'Osobno sam na javnom savjetovanju uložio primjedbu i zatražio da se odluka razdvoji na dva dijela, za staru gradsku jezgru i ostatak grada. Tako bismo jednu mogli donijeti, a nastaviti raspravljati o onome o čemu nismo suglasni', kazao je za tportal predsjednik Gradskog vijeća Splita Igor Stanišić (HGS). Potvrdio nam je i stav Kerumove stranke o ovom pitanju:

'Već smo rekli i ostajemo pri tome: nismo za usvajanje Odluke o komunalnom redu kakva se našla na javnom savjetovanju i bit ćemo protiv', dodao je Stanišić.

Gradska oporba mahom se ne izjašnjava i čeka kako će se rasplesti problem u vladajućem braku, mahom upozoravajući na to da gradonačelnik već treću godinu ne ispunjava obećanje o uvođenju reda te tražeći strože i jasno definirane propise. Iznimka je bio istup predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je na stranačkoj konferenciji za novinare - očigledno neupućen u temu - izjavio da 'odlukom o komunalnom redu gradska vlast uništava poduzetništvo i turizam'. Kasnije su se njegovi stranački kolege iz Splita opravdavali i ispričavali zbog toga.

'Situacija je apsurdna: strogo je određen rok za dostavljanje primjedbi na prijedlog Odluke, a nema nikakvog roka za valorizaciju tih inputa. Nitko ne preuzima odgovornost, ne odgovara na primjedbe i ne dovršava posao', kaže za tportal Bojan Ivošević, građanski aktivist i jedan od glasnogovornika inicijative 'Dnevna doza splitskog nereda'.

'Sam prijedlog Odluke o komunalnom redu izgleda kao da su ga sastavljali komunalni redari samo kako bi sebi olakšali posao. Mahom su ignorirane konzervatorske smjernice, ogroman je broj konkretnih sitnih intervencija i iznimaka za koje ne postoji konkretna osnova ili studija', dodaje on.

Po Ivoševićevom mišljenju, u ovom slučaju radi se o novom političkom igrokazu:

'Kerum se automatski protivi svemu, a Krstulović Opara pokušava činiti kompromise raznim privatnim strujama, znajući da za to neće imati ni podršku oporbe. I tada će oprati ruke i odgovornost PR-ovskim potezom prebaciti na Gradsko vijeće', predviđa ovaj aktivist.

Teoretski, nova Odluka o komunalnom redu mogla bi biti usvojena u iduća dva mjeseca i stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine. U praksi, izgledno je da se to neće dogoditi i da će centar Splita i u idućoj turističkoj sezoni proživljavati komunalni kaos.

  • +17
Komunalni nered u splitskoj povijesnoj jezgri Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić