IZIGRAVANJE ZAKONA

Na nišanu poreznika ugostitelji koji muljaju s PDV-om

08.03.2017 u 07:37

Bionic
Reading

Nakon što je stopa PDV-a na ugostiteljske usluge podignuta s 13 na 25 posto, pojavile su se informacije o tome da pojedini dovitljivi ugostitelji pokušavaju izigrati zakon osnivanjem novih tvrtki preko kojih posluju izvan sustava PDV-a. Poreznici upozoravaju da je riječ o poreznoj prevari te da će prije ili kasnije morati ispuniti sve porezne obveze

Kako bi izbjegli povećane troškove koje im je donijela viša stopa PDV-a, pojedini vlasnici kafića nastoje pobjeći iz sustava PDV-a osnivanjem novih tvrtki. Tako mogu izdavati račune bez PDV-a i zadržati niže cijene.     

Međutim, takvim postupcima postaju nelojalna konkurencija svojim kolegama, a lako mogu doći na udar poreznika jer  nezakonito koriste povlasticu namijenjenu poduzetnicima koji tek pokreću biznis.

Prema zakonu, poduzetnik koji osnuje trgovačko društvo nije obvezan ući u sustav PDV-a dok u prethodnoj kalendarskoj godini ne ostvari vrijednost isporuka veću od 230.000 kuna.

Kako objašnjavaju iz Porezne uprave na upit tportala, Općim poreznim zakonom propisani su instituti koji se koriste kada porezni obveznici svojim ponašanjem pokušavaju izbjeći porezne obveze.

Upozoravaju da je osnivanje nove tvrtke preko koje se nastavlja postojeća djelatnost izvan sustava PDV-a nezakonito. Za sankcioniranje takve prevare stoje im na raspolaganju zakonski instituti dokazivanja prividnosti nekog pravnog posla ili proboja pravne osobnosti.

'Stoga u takvim situacijama Porezna uprava, bez obzira na osnivanje novog društva, korištenjem navedenih instituta traži ispunjenje svih poreznih obveza i odgovornost za dugove prijašnjeg društva', poručuju iz Porezne uprave.