ako treba, opet će prosvjedovati

Ugostitelj Marin Medak poziva državu da financira Covid redare: Ne možemo zabranjivati gostima da stave stolce na određeno mjesto

20.03.2021 u 21:30

Bionic
Reading

Ugostitelj Marin Medak podržao je subotnje prosvjede protiv korona mjera. Objasnio kako sada funkcioniraju ugostitelji koji su prosvjedovali u veljači, također zbog mjera. Kaže kako je Udruga Glas poduzetnika zbog prosvjeda dobila kaznu od 30.000 kuna, da su prosvjedi demokratsko pravo i da će prosvjedovati opet, ako bude bilo potrebno

"Nismo za širenje laži i ugrožavanje ičijeg zdravlja. Treba se pridržavati mjera. Podržavamo prosvjede, ali na kulturan i normalan način", istaknuo je za Dnevnik Nove TV. Terase su otvorene, a Medak kaže kako ugostitelji funkcioniraju na način da se pridržavaju mjera i svega što je propisano odlukama.

"Na žalost, sve dok država nama ne bude sufinancirala Covid redare, dogodit će se da neki gosti primaknu stolove i stolce, a mi to ne možemo kontrolirati. Ne možemo zabranjivati gostima da stave stolice na određeno mjesto.

Na žalost, moramo raditi u ovim uvjetima. Sigurno ima pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera, ali na žalost ugostitelji imaju osjećaj da će umrijeti od gladi, a ne korone, tako da moramo razumijeti i one koji se ne pridržavaju mjera", istaknuo je i objasnio je kako izgledaju kontrole.

  • +32
Prosvjed Svjetska povorka slobode, mira i demokracije u nekoliko gradova Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Oni dolaze i kontroliraju imamo li dezinfekcijska sredstva, sve potrebne obavijesti na objektu, razmaknute stolove, nosimo li maske. Ako je u interesu politike i države da se sačuva zdravlje, onda politika i država mora donijeti odluku da se to i nadoknadi, odnosno plati".

Kaže da je dodatni trošak ugostitelja po zaposleniku zbog mjera od 500 do 1000 kuna. "Prihodi su nam pali oko 60 posto, dakle za mjesec ožujak prihodi su u odnosu na 2019. godinu manji za 60 posto. Nama je hladni pogon ogromni trošak", kazao je.

Prosvjed protiv korona mjera Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Apelirao je na kolege da se pridržavaju mjera. "Uvijek ima pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera. Vidimo što se događa sa sudstvom, kamoli ne sa ugostiteljima. Mi smo ipak u toj hijerarhiji ispod sudstva, a vidimo da se neki suci ne pridržavaju mjera. Od 25.000 do 30.000 objekata u Hrvatskoj, logično je da će ih 500 do 1000 kršiti mjere", kazao je.

Otkrio je i da je do sada mali broj objekata dobio kazne zbog kršenja mjera. Radi se o njih 30-ak. "Kazne su do 70.000 kuna, u tom dijelu se do sada nisu kažnjavali ugostitelji, a ja vjerujem da će tako biti i dalje. Podsjećam i na jednu studiju koja kaže da se praktički nemoguće zaraziti na otvorenom i vjerujem da kod nas nema zaraze", napominje.

Radna snaga je pala na 47.000 stalno zaposlenih radnika, od 60.000 ljudi koliko ih je bilo zaposleno. Medak je uvjeren da će i ove godine biti problema s radnom snagom.

"Prethodnih godina nam je nedostajalo 10.000 do 15.000 radnika u sezoni. Sada imamo još manje radnika. Stoga, vjerujem da ćemo i ove godine imati s radnom snagom ogroman problem u sezoni, ako će sezona biti dobra, a vjerujem da će sezona biti jako dobra", uvjeren je.