Ivana Pavić Šimetin

Capakova zamjenica o prosvjedima protiv korona mjera: Gospodin Sladoljev nije liječnik, nije završio medicinski fakultet. Mi zdravstveni djelatnici znamo sve o Covidu

20.03.2021 u 18:48

Bionic
Reading

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a i voditeljica Službe za školsku medicinu Ivana Pavić Šimetin gostovala je u Dnevniku N1 gdje je komentirala današnji prosvjed protiv koronamjera, kao i situaciju s koronavirusom i cjepivom AstraZeneca

Više tisuća građana danas je u Hrvatskoj prosvjedovalo protiv epidemioloških mjera pozivajući se na slobodu. “Naši građani koji su i sami bili bolesni ili članovi obitelji preminulih najbolje bi mogli dati argumente zašto ovakvi skupovi nisu potrebni niti bi ih trebalo biti”, rekla je Ivana Pavić Šimetin za N1 dodajući:

“G. Sladoljev nije liječnik, nije završio medicinski fakultet. Mi zdravstveni djelatnici znamo sve o covidu, uspjeli smo u godinu dana saznati i više nego što smo htjeli. Bolest nas uči da su pred nama novi izazovi o kojima ne znamo puno i pitanje je u kojem će smjeru sve ići, a to govori da moramo biti i na većem oprezu nego dosad.”

Na pitanje kakva se poruka šalje time, posebno zbog toga što se na takvim skupovima krše propisane mjere, Pavić Šimetin odgovara:

  • +32
Prosvjed Svjetska povorka slobode, mira i demokracije u nekoliko gradova Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Pozivaju se na slobodu na prosvjedima, i stvarno svatko ima pravo na slobodu, ali naša sloboda i demokracija sežu dotle da se pritom ne ugrožava sloboda, zdravlje i život drugih. S obzirom na to da se radi o zaraznoj bolesti koja se širi kapljičnim putom, lako svatko takav može nekome drugome narušiti slobodu u smislu da će ta osoba biti vezana uz krevet, teško proći, da ne kažem sa smrtnim ishodom.”

Prosvjed protiv korona mjera Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

“Bilo bi bolje da ne trebaju represivne mjere. Partnerski odnos je nešto čemu se nadamo. Zato se stalno obaraćamo građanima i pozivamo ih na suradnju i pridonesemo borbi protiv pandemije. To jesu određena odricanja, maske, distanca, ali sve to je daleko manje od onoga što bolest može napraviti”, dodala je.

Nema razloga za obustavom AstraZenece

O rastu broja zaraženih kaže: “Nadamo se da se scenarij iz studenog i prosinca neće ponoviti, da je ovo samo situacija i da neće rasti dalje. Taj scenarij nam ne treba. Znamo kako smo ga se tad riješili. Nadamo se da neće doći do toga.”

Prokomentirala je i skepsu oko cjepiva AstraZenece naglasivši da naši stručnjaci nisu dosad posumnjali u to cjepivo:

  • +6
Cjepivo Oxford/AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

“Hrvatski stručnjaci su otpočetka uvjereni da se s AstraZenecom trebaju cijepiti svi odrasli građani i da nema razloga za obustavom. Drugačija mišljenja nisu dolazila iz Hrvatske i nisu bila stav naših stručnjaka. Pozivam građane na cijepljenje, pa čak i ovo za mlađe žene i kontracepciju to se još treba istražiti. Cijepljenje treba staviti ispred svega jer mi koji organiziramo cijepljenje, koji na tome radimo, to je velik posao i onda ako pacijenti ne dođu…”

Dodaje da nikakvo informatičko rješenje ne može razvrstati ljude po tome tko je u težoj ili lakšoj situaciji jer ista dijagnoza kod različitih ljudi uzrokuje različite kliničke slike.

Na pitanje bi li pozvala premijera Andreja Plenkovića na cijepljenje AstraZenecom, da bude primjer drugima, odgovara:

“Sigurna sam da će premijer napraviti najbolje, ali pozivam građane koji su dobili termin, da se jave i iskoriste termin za cijepljenje.”