STIŽE PREMIJER HESSENA

Ugledni Nijemac dolazi u Hrvatsku i snima prilike za investicije

09.05.2017 u 12:44

Bionic
Reading

Premijer njemačke pokrajine Hessen Volker Bouffier (CDU) u petodnevnom je radnom posjetu Hrvatskoj, a cilj mu je poboljšati gospodarske veze i informirati se o mogućnosti investiranja tvrtki iz Hessena u Hrvatsku

Dok se hrvatska politička scena nalazi u još jednoj sapunici, s nizom preokreta, izdaja, istupanja, promjena pozicija i nejasnih trgovina, u pozadini se odvija politički posjet koji bi mogao imati dugoročno pozitivne posljedice za hrvatsku ekonomiju. Naime u petodnevnom posjetu Hrvatskoj je premijer njemačke pokrajine Hessen Volker Bouffier, i to s izričitom ciljem - kako je izjavio za njemački tjednik Focus - da ‘istraži mogućnosti ulaganja i poslovanja tvrtki iz Hessena u Hrvatsku’.

‘Želimo intenzivirati naše kontakte na više razina. Važno je ojačati gospodarstvo i omogućiti poduzetničke investicije. Od toga će profitirati obje strane, i Hessen i Hrvatska’, izjavio je Bouffier nakon jučerašnjeg susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, kako prenosi press služba njegova ureda. Bouffier je poveo i zastupnike CDU-a u pokrajinskom parlamentu, a tijekom posjeta je planiran niz sastanaka s predstavnicima gospodarskog i političkog života u Hrvatskoj.

Bouffier je naglasio kako je politička i gospodarska stabilnost Hrvatske ‘iznimno važna za cijelu balkansku regiju’ te je poručio da računa na ‘najmlađu članicu Europske unije’ i ubuduće kao ‘faktor stabilnosti na Balkanu’. Tvrtke iz Hessena percipiraju Hrvatsku kao ‘zanimljivo mjesto za poslovanje’, izjavio je premijer Bouffier.

Hessen je inače jedna od najbogatijih njemačkih pokrajina uz Bavarsku i Baden-Württemberg, u kojoj živi nešto više od šest milijuna ljudi, od kojih je oko 13 posto useljeničkog porijekla, uključujući značajan udio onih s prostora bivše Jugoslavije. Zanimljivo je i to da se u Hessenu trećina stanovništva deklarira kao ateisti, dok je protestanata oko 35 posto, katolika 23 posto, a muslimana četiri posto.

Nezaposlenost u Hessenu iznosi oko pet posto. Glavni grad ove pokrajine je Wiesbaden, no ključna metropola je Frankfurt, sjedište njemačke bankarske industrije i Europske centralne banke. U Frankfurtu je smještena i jedna od najvažnijih zračnih luka Europe, kao i redakcija najvažnijeg ozbiljnog dnevnog lista Njemačke, Frankfurter Allgemeine Zeitunga. U ovoj njemačkoj pokrajini svoje sjedište ima niz velikih kompanija.

Još jedna specifičnost Hessena je ta da ovom pokrajinom od siječnja 2014. godine vlada koalicija Bouffierovih demokršćana i Zelenih, koje predvodi Tarek Al Wazir, njegov zamjenik u pokrajinskoj vladi.

U Hessenu su Zeleni oduvijek bili snažan politički faktor. Ondje je karijeru počeo i kasniji njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer. Bivši smrtni politički neprijatelji CDU i Zeleni danas prilično harmonično vladaju zajedno u Hessenu, a mnogi politički analitičari u Njemačkoj ovu koaliciju smatraju probom za moguću koaliciju CDU-a i Zelenih na nacionalnoj razini.