DRAMA NA MORU

Ugašen požar na turskom tankeru

22.06.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Požar na turskom tankeru potpuno je ugašen, a tanker je otegljen prema remontnom brodogradilištu u Italiji, priopćilo je danas Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture.

Kako se navodi, požar je u potpunosti ugašen jutros oko 7 sati. Požar na turskom tankeru buknuo je jučer poslijepodne na nadgrađu broda koji je bez tereta plovio iz Ravene prema Crnome moru i luci Galati.

Odmah po izbijanju požara 12 brodolomaca prekrcalo se na brod "Anamaria" koji je bio u blizini, a poslije ih je preuzeo spasilački brod talijanske straže.

Podsjeća se da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) poziv u pomoć, koji je uputio zapovjednik broda, primila jučer oko 18,10 sati. Tada se 91-metarski tanker nalazio u talijanskoj zoni odgovornosti, oko tri nautičke milje od linije razgraničenja područja traganja i spašavanja između Hrvatske i Italije.

MRCC Roma uputila je na tu poziciju dva tegljača s protupožarnim topovima i jedan patrolni brod talijanske Obalne straže koji su tamo stigli oko jedan sat i ugasili požar. Područje je preletio jutros i pilatus Obalne straže RH.

Dodaje se da su o tom požaru jučer odmah obaviještene sve lučke kapetanije Republike Hrvatske i Obalna straža, te su pozvani na pripravnost za slučaj potrebe, a u pripravnosti je bio i remorker "Pluton" Jadranskoga pomorskog servisa.

Putem radara VTS nadzirala je sinoć i noćas kretanje broda bez pogona u plamenu, a MRCC Rijeka kontinuirano je bila u kontaktu s MRCC Roma.

O sve su bili obavješteni zapovjednik i članovi Stožera za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora za slučaj potrebe djelovanja.

Pozicija tankera bila je noćas oko 22 sata 40 nautičkih milja od Ancone i oko 55 nautičkih milja zapadno od Dugog otoka.