PROBLEMI U SUSTAVU SKRBI

Udruge pred Banskim dvorima: Jedna osoba na 60 oboli od autizma, potrebe se povećavaju, moramo djelovati!

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.03.2019 12:05
  • Objavljeno 28.03.2019 u 11:55
Savez udruga za autizam prosvjeduju ispred Banskih dvora

Savez udruga za autizam prosvjeduju ispred Banskih dvora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici udruga za autizam okupili su se u četvrtak ispred Banskih dvora kako bi upozorili na problem nedovoljne i nejednake skrbi za osobe s autizmom te od nadležnih institucija zatražili formiranje radnog tijela u kojem bi sudjelovali predstavnici resornih ministarstava, te roditelji i skrbnici osoba s autizmom.

Predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske Lidija Penko izjavila je novinarima da je roditeljima i skrbnicima osoba s autističnim poremećajima neophodna platforma za rješavanje nagomilanih problema u sustavu skrbi za takve osobe.

Autističnih osoba ima više od službene brojke

'Hrvatski zavod za javno zdravstvo govori o 3000 autističnih osoba, no prema našim procjenama još je oko 20.000 osoba s nespecificiranim poremećajima vezanim za autizam', ocijenila je.

Naspram nekadašnjih procjena da jedna od 100 osoba oboli od autizma, danas se govori o jednoj od 60-ak, dok je kod dječaka omjer jedan prema četiri. 'To je razlog zašto se mora sustavno djelovati, potrebe se povećavaju', kaže Penko.

Ističući kako je u Osijeku otvoren novi Centar za autizam upozorila je na potrebu osiguravanja cjeloživotne podrške i stambene zajednice za odrasle autistične osobe, kao i one mlađe dobi čiji roditelji umru.

'Važnost ranog rada s djecom i podrška roditeljima je presudna', naglašava Penko.

Roditelji oboljelih žele hodogram, rokove i rezultate, vertikalnu i horizontalnu povezanost resora u praksi. 'Želimo sudjelovati, izložiti situaciju i zajedno kreirati buduća rješenja', poručuje Penko.

Usluge često nedostupne i neujednačene, stručnjaka premalo

Prosvjednim okupljanjem pred Vladom žele još jednom ukazati da skrb za osobe s autizmom mora biti sustavna i kontinuirano se unaprjeđivati jer gotovo cjelokupna skrb, osobito kad oboljeli navrše 21 godinu, pada na roditelje.

Upozorili su kako su usluge, posebno u manjim mjestima, često nedostupne i neujednačene, a stručnjaka je premalo. Stoga u rješavanju tog problema moraju sudjelovati svi nadležni resori - zdravstvo, obrazovanje, socijala i pravosuđe.

  • +8
  • +5

Reportaža: Centar za autizam

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ministrima će predati dopis u kojem je kratko opisana problematika. Zatražit će da se uspostavi pet dijagnostičkih timova u četiri najveća grada, što je obećano prije četiri godine, sustavno rješavanje rane intervencije i podrške roditeljima.

Od mjerodavnih traže odgovor kada će obrazovni sustav educirati nastavni kadar, asistente za podršku i radne terapeute, ali i osposobiti rehabilitatore, logopede i terapeute za pružanje podrške.

Autizam

Autizam je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte osobe i traje od najranije dobi do starosti. Traži kontinuiranu rehabilitaciju, stalnu skrb i punu specijaliziranu podršku zdravstvenih ustanova.

Mnoge osobe s poremećajem iz spektra autizma nisu samostalne u jednostavnim svakodnevnim aktivnostima, a pojedine ne mogu ni verbalno komunicirati.

Autizam gubi snagu kada se reagira brzo i učinkovito, kada su usluge dostupne, stručnjaci educirani i kapacitirani, a roditelji sigurni da njihova djeca imaju budućnost i kada njih više ne bude.

DAO OBEĆANJE

Kujundžić obećao da će pokušati popraviti zdravstvenu skrb za autistične osobe

Ministar zdravstva Milan Kujundžić obećao je u četvrtak predstavnicima udruga za autizam da će pokušati popraviti zdravstvenu skrb za osobe s poremećajima iz spektra autizma.

Autizam je puno širi sociološko-psihološki problem, no u segmentu zdravstva pokušavamo napraviti što je moguće više pa ćemo razgovarati sa svim dionicima kako bismo pomogli i sa medicinske strane, izjavio je Kujundžić uoči sjednice Vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!