znanstveni dokaz

Još jedna studija, provedena na 650.000 djece, potvrdila da cjepivo protiv ospica nije povezano s autizmom

05.03.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (Mo-Pa-Ru) ne povećava rizik od autizma i nije okidač za autizam kod djece koja pripadaju rizičnim skupinama, zaključak je nove studije koja je obuhvatila više od 650.000 djece

Ukupno je tijekom kolovoza 2013. praćeno 657.461 djece, a istraživači su dokumentirali dijagnoze poremećaja iz autističnog spektra, kao i poznate faktore rizika, uključujući dob roditelja, dijagnozu autizma kod braće ili sestara, prijevremeno rođenje i malu težinu pri rođenju.

Cjepivo Mo-Pa-Ru nije povećalo rizik od autizma kod djece koja nisu smatrana rizičnom za ovaj poremećaj i nije potaknulo bolest kod onih koji su pripadali rizičnim skupinama, rezultati su studije, objavljeni u ponedjeljak u časopisu Annals of Internal Medicine, javlja CNN.

'Ideja da cjepiva uzrokuju autizam još uvijek je prisutna i u velikoj mjeri je zastupljena na društvenim mrežama', istaknuo je Anders Hviid, glavni autor studije i viši istraživač u Statens Serum Institutu u Danskoj.

Budući da skupine koje se bore protiv cjepiva postaju sve glasnije, pa čak i slavne osobe i političari šire strah od cjepiva, Hviid i njegov tim htjeli su pružiti čvrste znanstvene odgovore. Najveći doprinos studije bio je uključivanje djece u riziku od autizma, izjavio je za CNN dr. Paul Offit, direktor Centra za edukaciju cjepiva u dječjoj bolnici u Philadelphiji, koji nije bio uključen u novo istraživanje.

On se nada da će najnoviji dokazi umiriti obitelji s malom djecom koje pripadaju rizičnim skupinama od razvoja autističnog spektra. Mit koji povezuje cjepiva i autizam izrastao je iz studije Andrewa Wakefielda iz 1998., objavljene u medicinskom časopisu The Lancet. Wakefielda je poduprla odvjetnička tvrtka koja je namjeravala tužiti proizvođače cjepiva. Studija je kasnije odbačena jer je dokazano da je Wakefield lažirao podatke te mu je 2010. godine oduzeta liječnička licenca.

Nekoliko kasnijih studija koje su pokušale ponoviti rezultate one Wakefieldove nisu pronašle vezu između cjepiva i autizma. Ipak, mit o njegovoj povezanosti s autizmom i dalje koriste aktivisti protiv cjepiva.

U svijetu su se slučajevi ospica povećali za 48,4 posto između 2017. i 2018. godine. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je odugovlačenje cijepljenja te nevoljkost ili odbijanje unatoč dostupnosti cjepiva najveća prijetnja globalnom zdravlju u 2019. godini.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL