'plinske iluzije'

Udruge: LNG terminal na Krku je nepotreban, skup i suprotan Pariškom sporazumu

12.12.2018 u 11:59

Bionic
Reading

Udruge Zelena akcija i Friends of the Earth Europe objavile su izvještaj u kojemu tvrde da je gradnja LNG terminala na Krku u suprotnosti s Pariškim sporazumom za smanjenje emisije stakleničkih plinova, te da je riječ o nepotrebnom i skupom projektu suprotnom interesima lokalnog stanovništva i zaštiti okoliša, pa od Vlade zahtijevaju odustanak od gradnje

Zelena akcija u srijedu je priopćila kako su u izvještaju “Plinske iluzije” analizirani argumenti Vlade i tvrtke LNG Hrvatska za gradnju plinskog terminala na Krku, tržišne uvjete te utjecaj gradnje plinskog terminala na okoliš.

Udruge zaključuju kako je to netransparentan, nepotreban, ali i skup projekt s upitnom tržišnom potražnjom, prozivajući Vladu da ga radi suprotno interesima lokalnog stanovništva i potrošača.

"Uzimajući u obzir postojeću plinsku infrastrukturu i projekte koji su trenutačno u izgradnji u regiji, Hrvatska i njezine susjedne zemlje već su energetski sigurne i dovoljno otporne", stoji u priopćenju.

Borba LNG-em protiv ruske dominacije na tržištu plina je propala strategija

Iz Zelene akcije tvrde da je takav projekt, motiviran borbom protiv ruske dominacije na tržištu plina, propala strategija jer je postojeća infrastruktura nedovoljno iskorištena, pa će i sam projekt dovesti do više ruskog plina u Europi.

Navode i kako gradnja terminala nije u skladu s Pariškim sporazumom, kojim su se članice EU obvezale smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine.

Suprotna je, dodaju, i s ovogodišnjim izvješćem Međuvladinog panela o klimantskim promjenama (IPCC). Upozoravaju da je plin ugljično intenzivno fosilno gorivo koje šteti klimi, pa se ne može smatrati prijelaznim gorivom.

Tražiti druga, troškovno konkurentnija i održivija rješenja

"Kako bi se poboljšala energetska sigurnost Hrvatske i susjednih zemalja te dekarbonizirali njihovi energetski sustavi, postoje i druga dokazana, troškovno konkurentnija i održivija rješenja", ističu u udrugama, pozivajući se na aktivnosti smanjenja energetskih potreba putem programa energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Iz Zelene akcije od Vlade, kao glavnog dioničara tvrtke LNG Hrvatska, traže odustajanje od izgradnje plinskog terminala te ih pozivaju da daljnja ulaganja usmjere u obnovljive izvore energije te osiguranje energetske učinkovitosti, što bi, tvrde, trebala podržati i nova nacionalna energetska strategija čija je izrada u tijeku.