PERFORMAns zelene akcije

Ministru Ćoriću Zlatni panj za doprinos devastaciji okoliša

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 21.06.2018 13:57
  • Objavljeno 21.06.2018 u 13:17
Zelena akcija dodijelila je Zlatni panj ministru Ćoriću

Zelena akcija dodijelila je Zlatni panj ministru Ćoriću

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali su u četvrtak ispred zgrade Vlade prosvjedni performans povodom obilježavanja godišnjice mandata ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Tom je prigodom Zelena akcija, uz podršku mreže okolišnih organizacija Zeleni forum, uručila ministru Zlatni panj, što je 'prestižna nagrada' za doprinos devastaciji okoliša

Aktivisti i aktivistkinje pozvali su premijera Andreja Plenkovića da na temelju dodijeljene 'nagrade' Tomislava Ćorića prigodno i zasluženo razriješi njegove dužnosti.

Kako su naveli iz Zelene akcije, nagrada Zlatni panj ove se godine dodjeljuje prvi put, a prvi dobitnik, prema mišljenju Zelene akcije i Zelenog foruma, nije ni imao konkurenciju. Naime, studija o procjeni štete negativnih utjecaja na okoliš ministra Ćorića nedvosmisleno je pokazala kako je u proteklih godinu dana donio niz loših odluka te je to bila podloga za dodjelu ove 'nagrade'. Aktualni ministar zaštite okoliša i energetike u godinu dana je pružio podršku nekim iznimno štetnim projektima, nauštrb zaštite okoliša, potpuno zanemarujući primarnu djelatnost i svrhu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, poručili su iz Zelene akcije.

'Danas smo dodijelili prvi Zlatni panj, a ta iznimna 'nagrada' ovom prilikom ide u ruke čovjeku čiji je doprinos ovom polju uistinu nenadmašan. 'Nagradu' su osmislili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije, a simbolizira devastaciju zaštite okoliša te odluke koje su štetne za okoliš', pojasnila je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

Prilikom performansa, odnosno na dodjeli 'nagrade', spomenuti su samo neki od projekata koje svjedoče sustavnoj nebrizi za okoliš i kroničnom manjku dugoročne vizije zaštite okoliša i energetske održivosti dobitnika nagrade, ministra Ćorića.

Primjerice, spomenuto je nametanje LNG terminala na Krku unatoč protivljenju lokalne zajednice i lokalnih samouprava te donošenje posebnog zakona za ubrzanje procedura. Zatim, oživljen je 40 godina star projekt izgradnje hidroelektrane Kosinj, koji predviđa potapanje naselja Gornji Kosinj i Mlakva te raseljavanje stanovništva.

  • +7
  • +4

Zelena akcija je simbolično uručila ministru Ćoriću 'nagradu' Zlatni panj

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Isto tako, planira se produljiti vijek 50 godina stare termoelektrane na ugljen Plomin 1 za dodatnih 15 do 20 godina i to bez studije utjecaja na okoliš. Doneseno je i novo rješenje o prihvatljivosti za okoliš apartmanizacije Srđa u Dubrovniku - bez nove studije, bez javne rasprave, bez uzimanja u obzir stručnih argumenata, a sve protivno pravomoćnim sudskim presudama.

Osim toga, tu je davanje novih koncesija za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji, a na što se nadovezuje i potpuno micanje niskougljične strategije i strategije adaptacije na klimatske promjene s radara.

'Ne treba zaboraviti i nepreuzimanje odgovornosti za nedavnu ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu, zbog koje je 100.000 ljudi ostalo bez pitke vode te općenito nebavljenje gorućim pitanjem čistoće zraka u spomenutom gradu', rekla je Leljak Gracin te dodala: 'Moramo spomenuti i katastrofalnu politiku gospodarenja otpadom, koja je eskalirala nedavnim požarom u CIOS-u.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!