PROTIV 'STRATEŠKIH INVESTICIJA'

Udruge i sindikalisti opalili paljbu po Ministarstvu gospodarstva

16.07.2013 u 17:07

Bionic
Reading

Gong, Transparency International, Zelena akcija, Pravo na grad i Udruženje arhitekata predali su svoje primjedbe na Zakon o strateškim investicijama u Ministarstvu gospodarstva. Navedene civilne udruge smatraju kako sporni zakon sadrži koruptivne elemente, krupne rizike za prostor i javna dobra te transparentnost upravljanja

Drže da se ovim zakonom omalovažava Sabor i lokalna samouprava budući da on ukida obvezu provedbenih planova.

'Hrvatska nema osnovnu razvojnu strategiju i onda je logično zapitati se što će nam Zakon i koje su to investicije koje mi trebamo. Proizvoljno će se određivati što je to strateško za ovu zemlju', kazao je Bernad Ivčić iz Zelene akcije

Hrvoje Hrabak u imehrvatskih arhitekata naveo je kako ovaj zakon dokida izradu urbanističkih planova te da se njime gubi minimalna kontrola gradnje u prostoru. 'Ovaj zakon ustvari će odbiti investitore, jer nema sigurnosti da će se njihovi projekti uklopiti u postojeću infrastrukturu', smatra Hrabak.

Udruge drže da bi umjesto višemjesečnih pokušaja Ministarstva gospodarstva da stvori prečice kroz sustav za povlaštene investitore nemjerljivo veći učinak bio stvaranje poticajne klime da se poradilo na smanjenju administrativno-birokratskih prepreka.

Nives Miošić iz Gonga navela je kako 30 posto pristiglih primjedaba u prvom krugu rasprave o prijedlogu zakona uopće nije razmatrano, jer nisu dostavljene na propisanom obrascu.

'Propisani obrazac ne postoji, a saborski zastupnici trebaju dobiti na uvid sve primjedbe građana', kazala je Miošić i dodala da, primjerice, iz tog razloga nije razmatrana primjedba Udruženja arhitekata iz Dubrovnika.

Potporu udrugama dali su i sindikalisti Krešimir Sever, Mladen Novosel i Mijat Stanić, koji smatraju da se ovim zakonom zapravo i krši Ustav te, ako se prirodna dobra daju u koncesiju ili prodaju, treba preispitivati na referendumu.

'Odnarođena politička elita donijela bi ovakav zakon zbog sebe, a ne zbog naroda. Ustavom je jasno propisano što je narodna imovina', objasnio je Sever.

Novosel je pak objasnio kako sindikati jesu za investicije i nova radna mjesta, ali ne na način kako to predviđa predloženi Zakon o strateškim investicijama.