OTVORENO PISMO

Udruge dale rok premijerki za rješavanje problema azbesta

14.03.2011 u 15:30

Bionic
Reading

'Udruga oboljelih od azbestoze' Vranjic, Udruga za zaštitu okoliša 'Barbarinac' i Udruga za zaštitu okoliša 'Eko Kvarner' uputile su danas otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojem traže rješavanje problema azbesta u Hrvatskoj, a pismo su predstavili i na današnjoj konferenciji za novinare

Udruge upozoravaju da su u rješavanju problema azbesta, o čemu kontinuirano vode kampanju od 2005. godine, na žalost, do sada (pre)često nailazili na šutnju administracije i veoma dvojbene odluke izvršnih organa na svim nivoima - od općine Solin, do Vlade RH.

Ističu kako su pozdravili nedavno uhićenje bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, ali da sada vide 'da taj čin nije bio početak pravog i potpunog rješavanja problema'. Navode kako su naime, udruge još 2007. podnijele kaznene prijave DORH-u u kojima su, ističu, ukazali na velike financijske malverzacije u takozvanoj sanaciji na mnogim lokacijama, a pogotovo azbesta u Vranjicu (grad Solin).

Zbog svega navedenoga, udruge od premijerke Kosor traže da poduzme sve u domeni svojih mogućnosti da se, kako navode, 'iz sustava zaštite okoliša uklone svi odgovorni za višegodišnju pljačku koja se je preko leševa stradalih od azbesta događala u tzv. sanacijama i nekvalitetnom senzibiliziranju javnosti o problemu azbesta u RH'.
Traže i 'da se izvrši i tehnička revizija svih do sada izvršenih takozvanih sanacija, uz postojeću financijsku reviziju, koja se već vjerujemo događa u sklopu trenutne istrage DORH-a'.

Zahtijevaju i 'da se raspiše međunarodni natječaj na koji će se pozvati tvrtke sa jasnim i kvalitetnim referencama za sanaciju azbesta, ta da iste u sklopu budućih sanacija prenesu svoje znanje na domaće tvrtke'.

'Ukoliko u roku od 30 dana ne ispunite ove zahtjeve, smatrat ćemo da Vlada RH i Vi osobno niste voljni i niste spremni kvalitetno se uhvatiti u koštac sa problematikom azbesta u RH, te ćemo 28. travnja, na međunarodni Dan žrtava azbesta, ove godine u Vranjicu, sa kolegama iz udruga koje se bave azbestom u regiji te parlamentarcima iz nekoliko zemalja Europe započeti međunarodnu kampanju sa ciljem da se građani RH konačno zaštite od tihog ubojice, azbesta', navode u pismu Grgo Mandić iz 'Udruge oboljelih od azbestoze', Vjeran Piršić iz udruge 'Eko Kvarner' i Lovre Grgić iz udruge 'Barbarinac'.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu nazočili su i njihove kolege iz Italije i Slovenije, koji su predstavili rezultate u rješavanju tog problema u svojim zemljama te dali podršku udrugama u Hrvatskoj i istaknuli kako moramo poštovati europska pravila oko azbesta i njegovog zbrinjavanja.

Na konferenciji je istaknuto i kako se ne zna koliko je u Hrvatskoj oboljelih od posljedica azbesta, a Piršić je ustvrdio kako se ti podatci taje zbog isplaćivanja velikih odšteta. Grgić je rekao da je od župnika u Vranjicu dobio podatke da je u zadnjih 40 do 50 godina u tom mjestu od azbestoze koju su tamo nazivali 'vranjička bolest' umrlo 110 ljudi.