ODZVIŽDAN KRAJ

Udruga Zviždač pred stečajem zbog 23.000 kuna duga

10.05.2018 u 12:36

Bionic
Reading

Trgovački sud u Bjelovaru objavio je oglas kojim se u skraćenom stečajnom postupku pozivaju vjerovnici Zviždača, udruge kojoj je na čelu Vesna Balenović, da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka nad tom udrugom s utvrđenih 23.633 kuna duga

Sudskim oglasom pozivaju se i zastupnici Zviždača da u roku od 15 dana podnesu popis imovine i obveza, a ne odazovu li se vjerovnici i zastupnik Zviždača u zakonski predviđenim rokovima, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Udruga Zviždač sa sjedištem na zagrebačkom Pantovčaku osnovana je u ožujku 2008. i upisana u Registar udruga u travnju te godine. Kao osoba ovlaštena za zastupanje navodi se Vesna Balenović kojoj je mandat, prema upisu u registru, trajao do ožujka 2018.

U opisu cilja i djelatnosti udruge Zviždač navodi se direktna zaštita ljudi, radnih i ostalih prava s posebnom pažnjom za zaštitu žrtava korupcije i svih ugroženih pojedinaca koji u svojim sredinama ukažu na kriminal, korupciju i nepoštivanje zakonitosti i to slanjem upita, prijedloga i zahtjeva u predmetima kršenja ljudskih, radnih i ostalih prava.

Osim toga, ističe se i i suradnja s nadležnim državnim tijelima i institucijama i prikupljanje podataka o konkretnim slučajevima korupcije i njezinog suzbijanja te besplatna pravna pomoć žrtvama korupcije i svim pojedincima kojima se krše ljudska, radna i druga prava, jer su svojim sredinama ukazali na kriminal, korupciju i nepoštivanje zakonitosti.

Vesna Balenović Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Arbutina

Osim na ukazivanja na potencijalnu korupciju u mnogim slučajevima počevši od one u Ini, predsjednica Zviždača Vesna Balenović bila je poznata kao i povjerenica za zviždače predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ju je 2015. razriješila dužnosti  nakon potvrđene informacije kako je 2011. upravo Ina njezinoj udruzi uplatila donaciju od 500.000 kuna.