ZABRANJENA REGISTRACIJA

Udruga za brojanje žrtava u Jasenovcu? Ne može!

03.12.2014 u 07:09

Bionic
Reading

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac ne može se registrirati kao nevladina udruga u Republici Hrvatskoj. Tako je odlučio zagrebački Gradski ured za opću upravu, isti onaj koji je u Registar udruga svojedobno upisao Udrugu dragovoljaca HOS-a s natpisom 'Za dom spremni'. Žalbu Društva koje preispituje brojke stradalih u Jasenovcu i time, čini se, krši propise RH, trenutno razmatraju u Ministarstvu uprave

Prema Zakonu o udrugama, zahtjev za registracijom udruge može se odbiti ako su njezini ciljevi i djelatnosti u suprotnosti s Ustavom ili zakonom. Prema rješenju - odbijenici Gradskog ureda za opću upravu, koja je na adresu Društva stigla sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, sporno je gotovo sve. Primjerice umjesto izraza 'koncentracijski' logor, koji se koristi u Zakonu o Spomen-području Jasenovac, Društvo koristi izraz 'ratni, radni i sabirni odnosno trostruki susljedni' logor - na tragu službenog naziva 'sabirni i radni logor', kakav je bio i na snazi u vrijeme Drugog svjetskog rata.

'Tempirana bomba' u Gradskom uredu

U dugotrajnom vijećanju o Društvu koje je naumilo dokazati da je pretjerana aktualna brojka od 83.145 žrtava, koliko ih trenutačno popisuje Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac, te da u samom logoru, koje slovi kao utjelovljenje svih zala Nezavisne Države Hrvatske, nije bilo masovnih pogubljenja od 1941. do 1945, Gradski ured za opću upravu konzultirao se s Ministarstvom znanosti i Ministarstvom kulture.

Takav oprez ne čudi imajući u vidu da je Gradski ured proljetos opečen skandalom s nogometašem Josipom Šimunićem, a on je činjenicu o nesmetanom postojanju udruge HOS-a koristio u obrani na nogometnom sudu Fife kao argument za to da 'Za dom spremni' nije ustaški pozdrav. Stoga se ta institucija Grada Zagreba danas za teže slučajeve više ne oslanja na Wikipediju, kako je to nekoć radila, već traži mišljenje izvršne vlasti. No ne treba puno ni guglati da bi se ustanovilo to da je Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac 'tempirana bomba' u rukama svakog državnog činovnika. Ranije istupe dr. Stjepana Razuma, predsjednika Društva, žestoko su osudili direktor Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff i predsjednik Ivo Josipović.

Vukić: Država treba poticati, a ne ometati istraživanja Jasenovca

Društvo čini šarolika grupa na čelu s predsjednikom Razumom, svećenikom i voditeljem Arhiva Zagrebačke nadbiskupije, dopredsjednikom Matom Rupićem, voditeljem Odjela arhivskog gradiva Hrvatskog dokumentacijsko-memorijalnog centra Domovinskog rata, i tajnikom Igorom Vukićem, novinarom lijeve provenijencije, trenutno zaposlenom u Privrednom vjesniku. Vukićev otac bio je kao dijete zatočen u Jasenovcu, zajedno s cijelom obitelji srpske nacionalnosti.

'Jasenovac je bio zatvor, odnosno radni logor za aktivne protivnike Nezavisne Države Hrvatske (u najvećem broju komuniste i njihove suradnike) te za skupinu Židova koji su bili izuzeti iz deportacija u njemačke logore. Logor je bio i sabirni centar za ratne zarobljenike i Židove koji su odvođeni u njemačke logore. Zatočenici u Jasenovac nisu dovođeni da bi bili ubijani i nitko ondje nije ubijen samo zato što je bio Srbin ili pravoslavac. O svemu tome postoji obilje arhivske građe, a i svjedoci su još živi. Država bi istraživanja Jasenovca trebala poticati, a ne ovako ometati', kaže Igor Vukić, a objavio je i feljton 'Zanemarene činjenice o jasenovačkom logoru' u 22 nastavka u Glasu Koncila.

Gradski ured za opću upravu zaključio je pak da djelatnosti Društva 'nisu zakonite s obzirom na važeći zakon', onaj o Spomen-području Jasenovac. Dr. Razum, na arhaičnom hrvatskom, u žalbi navodi da 'u jednom demokratskom društvu, kojemu je svojstvena otvorenost prema napredku i znanstvenom istraživanju bez kojega nema napredka, znanstveno je istraživanje na bilo kojem području ljudske djelatnosti dobro došlo i korisno za cjelinu ljudske zajednice'.

Logorska dokumentacija u Beogradu

Čudi ga to što se želi zakočiti znanstveno istraživanje i 'hrvatskom narodu nametati dogmatske stavove koji su svojstveni nekadašnjem komunističkom režimu'.

'Činjenica jest da su se događala strašna pogubljenja na području logora Jasenovac, a ta pogubljenja do dana današnjega nisu istražena... Znanstvenici koji su okupljeni u Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac žele biti samo ravnopravni u mogućnosti istraživanja s onima koji su dosada istraživali logor Jasenovac, pa i s onim znanstvenicima koji istražuju unutar Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac', naveo je Razum.

Ovaj svećenik smatra da su zločine u Drugom svjetskom ratu zapravo 'počeli četnici pobunom protiv legalne hrvatske vlasti u srpnju 1941', kako je rekao 2012. u intervjuu zadarskom Hrvatskom listu, naslovljenom 'Vrijeme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu'.

'Činjenica je da je SUBNOR u tri navrata pokušao dokazati napuhane brojke masovno stradalih u Jasenovcu sustavnim iskapanjem žrtava 1961, 1964. i 1984. Već kod prvih pokušaja nailazio je na žrtve komunističkoga terora te nikada nije objavio rezultate takvog iskapanja. Naime mnogi hrvatski vojnici završili su svoj križni put 1945. upravo na poljima oko Jasenovca i na obalama Save', naveo je, između ostalog, Razum. On tvrdi da bi se na temelju logorske dokumentacije, koja je završila u Beogradu, mogao bez problema ustanoviti i broj žrtava i sve ono što se događalo u logoru.

Josipović: Razum revidira hrvatsku povijest

Na Razumove istupe reagirao je Zuroff pozivom na njegovu ostavku s funkcije voditelja Nadbiskupskog arhiva te Josipović upozorenjem da Razum revidira hrvatsku povijest i da 'naročito zabrinjava to što takve tvrdnje iznosi osoba koja je voditelj Nadbiskupskog arhiva, sastavnog dijela Hrvatskog državnog arhiva'.

U žalbi Ministarstvu uprave Razum navodi da se Ministarstvo kulture ponaša 'neprimjereno i preuzetno kad iznosi svoju bojazan da će znanstvenici Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac iznositi stavove koji se kose s prihvaćenim međunarodnim proučavanjem'.

'Što je to prihvaćeno međunarodno proučavanje? U komunističkom sustavu određivalo se što je umjetnost, što je znanost, što je istina, i svi su se morali pokoravati diktatorskim željama vlastodržaca. U demokratskom društvu nema nametnute istine, a ne bi smjelo biti ni političkih zaštitnika koji će određivati što je to prihvaćeno međunarodno proučavanje. Sami znanstvenici će na međunarodnim skupovima utvrditi što je to prihvaćeno, a što nije', naveo je Razum u žalbi Ministarstvu uprave.

Sve manje zahtjeva za registracijom udruga - manje i odbijenica

Od početka 2014. do 1. prosinca, od ukupno 664 zahtjeva zaprimljena u Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba za upis u Registar udruga odbijeno je pet zahtjeva; u 2013. od 918 zaprimljenih zahtjeva u sedam slučajeva rješenja su bila negativna, a 2012. od 965 zahtjeva odbijeno je njih devet. Svi zahtjevi za upis u Registar udruga odbijeni su ako je utvrđeno da su statutom utvrđeni ciljevi i djelatnosti udruge u suprotnosti s Ustavom ili zakonom te ako zahtjevu nisu priloženi odgovarajući dokazi.