'biram bez dima'

Udruga CROHM pokrenula stranicu za sve koji žele prestati pušiti

29.05.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Danas je u zagrebačkom Sheratonu održana međunarodna konferencija pod nazivom Biram bez dima: “Kako prestati pušiti?” u organizaciji Udruge CROHM. Na konferenciji su predstavljeni rezultati programa za prestanak pušenja koji je pokrenula ta udruga, a u kojem je sudjelovalo deset dugogodišnjih pušača koji su u 28 dana cigarete zamijenili bezdimnim proizvodima

Od deset polaznika programa za prestanak pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda koji se provodio 28 dana, njih pet je u potpunosti ostavilo cigarete, dvoje ih uz bezdimne proizvode još ponekad zapali i cigarete, a troje je putem odustalo od sudjelovanja u programu, priopćili su iz CROHM-a.

'Kad bi se taj preko 50-postotni uspjeh amaterskog programa koji je pokrenuo CROHM - Udruga korisnika bezdimnih proizvoda - projicirao na ukupan broj pušača u Hrvatskoj, njih gotovo milijun, došli bi do potencijala od nekoliko stotina tisuća pušača koje bi u relativno kratko vrijeme mogli s cigareta prebaciti na manje štetne bezdimne proizvode, poput e-cigareta, grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica, što bi značajno smanjilo pušačku prevalenciju u Hrvatskoj i s pušenjem povezane bolesti', zaključeno je na konferenciji Biram bez dima: „Kako prestati pušiti?“ u organizaciji CROHM-a, a u partnerstvu s najvećom svjetskom udrugom korisnika e-cigareta World Vaping Alliance te europskim znanstvenim mrežama MOHRE i We are innovation.

Program CROHM-a nije nadziran od strane liječničke struke, no temelji se na znanstveno dokazanoj učinkovitosti bezdimnih proizvoda, posebno e-cigareta, u prestanku pušenja, priopćili su iz udruge.

Naime, globalna znanstvena mreža Cochrane (dopunjeni rad: siječanj 2024.) je recenzijom 88 znanstvenih radova, utvrdila da postoji visoka razina znanstvenih dokaza koji pokazuju da su e-cigarete značajno učinkovitije od nikotinskih zamjenskih terapija kakve pušači mogu dobiti na recept od liječnika, i to između 33 i 100 posto. Iako uz napomenu da je potrebno još znanstvenih istraživanja, Cochrane zaključuje da bi e-cigarete u prestanku pušenja mogle biti učinkovitije i od psihološke terapije podrške.

'Da je poticanje pušača na prelazak na bezdimne proizvode put za smanjenja pušenja i s pušenjem povezanih bolesti najbolje pokazuju uspješni primjeri zemalja poput Švedske, UK, Japana, ali i Francuske, Novog Zelanda i SAD-a. U Hrvatskoj ove proizvode nažalost neopravdano i dalje tretiramo jednako kao cigarete, zbog čega pušači, ali ni liječnici nemaju informacije o njihovim prednostima i potencijalu pa umjesto ispravnih i znanstveno provjerenih informacija kod nas vladaju mitovi. Većina sudionika u našem programu je vjerovala u mit da su e-cigarete jednako štetne ili čak štetnije od pušenja tradicionalnih cigareta, koji je razbila znanost, no taj mit i dalje pušače drži u začaranom krugu cigareta. Očito je da treba puno više informiranja i edukacije pušača o prednostima tih proizvoda. Vidjeli smo koliko to može biti uspješno u tijeku ovog našeg programa, zbog čega smo i pokrenuli webstranicu sa provjerenim i znanstveno utemeljenim informacijama o bezdimnim proizvodima. To je jedinstvena stranica u Hrvatskoj za sve pušače koji žele prestati pušiti,' izjavio je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

EU je postavila cilj da do 2040. godine postane područje bez pušenja, odnosno s prevalencijom pušenja manjom od 5 posto. Hrvatska, s obzirom na kontinuirano visok broj pušača, nije niti blizu ostvarivanja tog cilja. Iako je u novoj Nacionalnoj strategiji za borbu protiv ovisnosti do 2032. godine Hrvatska prepoznala strategiju smanjenja štete od pušenja, koja se temelji upravo na poticanju pušača na prelazak na bezdimne proizvode, konkretnih mjera i dalje nema.

Na konferenciji je sudjelovala i dr.med.spec. Ines Balint, obiteljska liječnica koja je naglasila kako obiteljski liječnici u Hrvatskoj nemaju dovoljno informacija o potencijalu bezdimnih proizvoda u prestanku pušenja, a s druge strane znaju da je učinkovitost nikotinskih zamjenskih terapija i ostalih metoda koje mogu preporučiti svojim pacijentima relativno niska. Balint smatra da bi uz kvalitetniju informiranost i edukaciju o bezdimnim proizvodima, te kroz omogućavanje kvalitetnijeg praćenja pušača i korisnika bezdimnih proizvoda u ordinacijama, obiteljski liječnici mogli napraviti značajan iskorak u smanjenju pušenja i brojnih sa pušenjem povezanih bolesti u Hrvatskoj.

Svoja iskustva u programu Biram bez dima su na konferenciji predstavili sudionici, Branka Tokić (54), Terra Gulić (20) i Jakov Guberac (34). Oni su, uz još dvoje sudionika, nakon nekoliko ranijih neuspješnih pokušaja, u potpunosti prestali s cigaretama i prešli na e-cigarete, a vjeruju da će uskoro i potpuno prestati koristiti nikotin. Njihove priče o tome kako su prešli na e-cigarete i koje su njihove prednosti u odnosu na cigarete dostupne su i u video pričama – Brankina priča, Terrina priča i Jakovljeva priča.

Na konferenciji Biram bez dima, Johann Rosi Mason, direktorica instituta MOHRE prezentirala je primjer Švedske koja je upravo zahvaljujući usvajanju strategije poticanja prelaska pušača na bezdimne proizvode došla u poziciju da ove godine očekuje pad stope pušenja ispod 5 posto, čime će postati prva europska smoke-free zemlja, čak 16 godina prije službenog roka koje postavila EU. Mason je naglasila da u Švedskoj i dalje gotovo jedna od četiri odrasle osobe svakodnevno konzumira nikotin, što je slična brojka kao i u ostalim zemljama Europe. No ono što Švedsku razlikuje od ostatka kontinenta su zdravstveni ishodi takve navike. Naime, učestalost karcinoma povezanih s pušenjem u Švedskoj je 41 posto niža od europskog prosjeka. Dodatno, u toj je zemlji upola manji broj smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem nego u ostalim državama Europske unije. Mason je zaključila da su upravo bezdimni proizvodi ključ toliko dramatično bolje javno zdravstvene slike Švedske u odnosu na ostatak Europe.