hubol

Udruga bolničkih liječnika o 'nakaradnom rješenju': Oboljelim liječnicima sto posto plaće kao saborskim zastupnicima

29.10.2020 u 17:40

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika oglasila se u četvrtak zbog 'nakaradnog rješenja' i traže da se liječnicima oboljelim na radnom mjestu od koronavirusa da sto posto plaće poput saborskih zastupnika

U vremenu kad se epidemija širi, na žalost sada i horizontalno, zdravstveni djelatnici ne uspijevaju se potpuno zaštititi od zaraze tijekom pružanja zdravstvene zaštite potrebitim pacijentima u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske. Deseci bolničkih liječnika ostaju u samoizolaciji, a mnogi i obolijevaju od Covida 19, sa sve više i samih hospitaliziranih. Dok postoje povlašteni slojevi društva poput saborskih zastupnika koji tijekom samoizolacije ili bolovanja od Covida 19 imaju pravo na naknadu u iznosu pune plaće, naši kolegice i kolege su primorani nerazumnim zahtjevima od strane administracije kucati na brojna vrata uprava zdravstvenih ustanova i lokalnih ispostava HZZO-a.

Korona u raljama birokracije. U vremenu kad se epidemija širi, na žalost sada i horizontalno, zdravstveni djelatnici ne...

Objavljuje HUBOL - Hrvatska udruga bolničkih liječnikaČetvrtak, 29. listopada 2020.

Dodatno opterećuju kolege izabrane liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijaliste medicine rada, gube vrijeme i snagu skupljanjem dokaza o boravku u samoizolaciji uslijed kontakta sa zaraženim u bolnici, ili pak još neoporavljeni od višetjednog ležanja u krevetu oboljeli od Covida 19 moraju osobno prolaziti nepotrebne postupke, kako bi zadovoljili birokratsku formu i primili naknadu pune place, umjesto 2100 HRK koliko iznosi netto naknada HZZO-a namijenjena zdravstvenim djelatnicima za razdoblje provedeno u samoizolaciji.

Pa tako kolege s potvrdom epidemiologa o izrečenoj mjeri samoizolacije uslijed kontakta sa SarsC pozitivnom osobom na poslu dobivaju naknadu u visini 100 posto iznosa plaće, a kolega koji se razboli ide na klasično bolovanje s naknadom u visini od 85 posto iznosa pune plaće te je još bolestan primoran prolaziti kroz zamršenu administrativnu proceduru dokazivanja profesionalne bolesti.

Tražimo žurnu izmjenu ovog nakaradnog rješenja i izjednačavanje statusa svih zdravstvenih djelatnika kojima je određena mjera samoizolacije ili obole od Covid19 infekcije sa statusom ranije spomenutih saborskih zastupnika bez potrebe gubitka vremena i digniteta skupljajući besmislene potvrde. Ako to nije moguće, konstruktivno predlažemo angažiranje administrativnih službi MIZ-a, HZZO-a i samih bolnica na ovim poslovima. Sve je to u skladu povijesne druge mobilizacije proglašene od strane Ministra koji s pravom na FB tvrdi da je upravo ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu. Nadamo se da je mislio na sve a ne samo zdravstvene djelatnike', kažu u HUBOL-u.