APOKALIPSA SUTRA

'Učitelj preživljavanja', novo zanimanje u SAD-u

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2009 07:41
  • Objavljeno 04.02.2009 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Gospodarska kriza, prirodne katastrofe, terorističke prijetnje i epidemije uzrokuju nestabilnost i gubitak radnih mjesta, ali i rađaju nova zanimanja kakvi su i učitelji preživljavanja koji poučavaju kako se pripremiti za najgore

Internet je preplavljen stranicama putem kojih fanatici izmjenjuju recepte za preživljavanje, od uporabe luka i strijele do recepata za proizvodnju domaćeg sira.
Pojava nije nova jer je počela nakon terorističkih napada 11. rujna i raširila se nakon katastrofalnog uragana ‘Katrine’ 2005.

Dosad su katastrofičnu scenariju bili skloniji kršćanski konzervativci, ali sa svjetskom krizom sve je više ljevičara, tvrdi učitelj preživljavanja James Rawles i dodaje da se u devet mjeseci utrostručio broj korisnika njegovih stranica.

Radikalnije skupine pripremaju se za EOTWAA (End-of-The-World-Armageddon-Apocalypse, odnosno za Kraj svijeta-Armagedon-Apokalipsu), a druge očekuju rušenje društvenih sustava i anarhiju prikazanu u filmovima ‘Pobješnjeli Max’.
Neki katastrofičari drže da je ljude najvažnije naučiti da postanu neovisniji, a ‘naročito im poručuju da ne računaju na državnu pomoć’.

Sama država odbacuje apokaliptične teze, ali poziva ljude da uvijek budu spremni. Na internetskoj stranici ready.gov Amerikancima se savjetuje da u domu uvijek drže pričuve vode i hrane za najmanje tri dana, da razrade plan bijega i omoguće pročišćavanje zraka.

Televizijski kanal National Geographic prikazuje seriju ‘Posljedice: nula stanovnika’ o svijetu kakav bi bio kad bi nestali ljudi.

Jim Rawles na blogu www.survivalblog.com savjetuje o preživljavanju, a za sebe, jer živi na ranču negdje u Stjenjaku, okružen šumama i rijekama bogatima divljači i ribom, tvrdi da ‘ne bi ni primijetio propast zapadne civilizacije’.
Profesor preživljavanja Aton Edwards, 47-godišnji Newyorčanin, vjeruje da je katastrofa neizbježiva i da su prijetnje svijetu raznolike: od terorizma do nuklearnog rata.

Edwards vodi malu tvrtku, ‘Kliniku preživljavanja’, koja organizira tečajeve preživljavanja i polaznicima poručuje: ‘Ne budete li spremni, tada ćete moći kriviti samo sebe same, ne druge.’

Polaznicima savjetuje da kupe potrebnu opremu, među kojom su i sićušni nukelarni detektor, pročišćivači za vodu, kuhalo, radio, pregače za zaštitu od zračenja i slično.

Edwards, sin američkog vojnika koji je odgojen da bude spreman na svaku opasnost, tvrdi da je predvidio napade na newyorške blizance i čak prorekao da bi zrakoplovi mogli postati oružjem napada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi