ISTRAŽIVANJE

Učenici višenacionalnih sredina u Vojvodini i Srbiji etnički netolerantni

22.02.2018 u 17:29

Bionic
Reading

Među učenicima u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu vlada velika etnička distanca, a najveću nesnošljivost imaju prema Romima i Albancima, objavili su u četvrtak vojvođanski mediji pozivajući se na istraživanje koje je proveo Istraživački centar za obranu i sigurnost.

“Najveća distanca je prema Romima i Albancima, a također je prisutna i distanca albanske djece prema svim ostalim nacionalnostima. Učenici su odgovarali u većini slučajeva da se ne žele družiti s Romima i Albancima, niti da ostvarivati bliže emotivne veze s njima. Ovo ukazuje na duboke podjele koje postoje u školskom uzrastu, što je nedopustivo, ako mislimo graditi složno i demokratsko društvo u budućnosti”, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da je ono pokazalo da je čak 51 posto đaka bilo nasilno, na verbalni, fizički ili neki drugi način, njih sedam posto je izjavilo da posjeduje hladno oružje, a 12 posto da ga želi nabaviti.

Oko 17 posto ispitanika udarilo je nekoga, pet posto je bilo nasilno prema nastavnicima, a 14 posto je ponekad izloženo uznemiravanju drugih mladih u školi ili u slobodno vrijeme, prenijeli su agencija Beta i portal „Autonomija“.

Svega 35 posto njih navelo da je ima povjerenja u policiju i čak 13 posto je izjavilo da podržava teroriste u nekim situacijama.

Također, zabrinjavajući je podatak da je 17 posto učenika izjavilo da mrzi pripadnike gay populacije, navodi se u istraživanju.

“Ovo su rezultati koji upozoravaju i nadležna ministarstva i roditelje i ovim putem izražavamo iskrenu zabrinutost dobivenim rezultatima”, navodi se u istraživanju.

  • +6
Prosvjedi nakon sporazuma Srbija-Kosovo Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Istraživanjem „Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu“ bila je obuhvaćena populacija osnovnih i srednjih škola, a ispitano je ukupno 900 učenika.

Istraživanje je podržalo srbijansko ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja.

Istraživački centar za obranu i sigurnost je nevladina i neprofitna udruga koju su 2012. osnovali časnici i kadeti Vojske Republike Srbije, u suradnji s profesorima i studentima Sveučilišta u Beogradu.