RAMA SPEKULIRA

Albanija i Kosovo će imati jednog predsjednika?

18.02.2018 u 21:31

Bionic
Reading

Albanski premijer Edi Rama spomenuo je u nedjelju u Prištini mogućnost da njegova zemlja i Kosovo jednog dana imaju "jednog predsjednika kao simbol nacionalnog jedinstva".

"Kosovo i Albanija će imati jedinstvenu vanjsku politiku, ne samo zajednička veleposlanstva i diplomatska predstavništva", rekao je Rama u kosovskom parlamentu u Prištini, kamo je doputovao u prigodi desete obljetnice neovisnosti Kosova. Dvije zemlje već imaju nekoliko zajedničkih konzulata.

"No zašto ne bismo imali i jednog predsjednika kao simbol nacionalnog jedinstva, s jedinstvenom politikom nacionalne sigurnosti?", upitao se Edi Rama.

Ova izjava se najvjerojatnije neće svidjeti Srbiji čiji vrh redovito optužuje Tiranu da želi stvoriti "veliku Albaniju". Albanija tvrdi da nema takve planove.

Srbija ne priznaje neovisnost svoje bivše pokrajine Kosova. Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počet 2011. je u zastoju.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci i srbijanski Aleksandar Vučić izrazili su želju za nastavkom dijaloga.

"Težak dijalog sa Srbijom bit će povijesno važan. Albanci i Srbi će u budućnosti živjeti jedni uz druge, kao dvije nacije koje će održavati dobrosusjedske odnose i biti sastavni dio Europske unije", poželio je socijalist Edi Rama.

Thaci je pak rekao da je "odlučan u nakani da država Kosovo što prije dobije svoju vojsku".

Taj plan koji se spominjao prije godinu dana, naišao je na osudu Zapada. Srbi ga smatraju provokacijom.

Kosovo koje ima sigurnosne snage, ali ne i vojsku, pod zaštitom je NATO-a.

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008., gotovo deset godina nakon sukoba srbijanskih snaga i kosovskih pobunjenika, pristaša neovisnosti. U tom je sukobu izginulo više od 13.000 ljudi, među kojima više od 11.000 kosovskih Albanaca.

Kosovsku neovisnost priznalo je 115 zemalja, pa tako i Sjedinjene Države te 23 od 28 članica EU-a. Osamdesetak zemalja još to ne žele učiniti, među njima Moskva i Peking.