JAVLJA REUTERS

Policija potvrdila da je ubijen terorist koji je vozio kombi u napadu u Barceloni

21.08.2017 u 17:19

Bionic
Reading

Policija je u petak popodne u mjestu Subirats, 50 kilometara od Barcelone, ubila Younesa Abouyaaqouba osumnjičenog za teroristički napad u kojem je ubijeno 14 osoba u španjolskoj sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji.

"Možemo potvrditi da je osoba ustrijeljena u Subiratsu Younes Abouyaaqoub, autor terorističkog napada u Barceloni", objavila je katalonska policija na Twitteru.

Policija je pomoću robota s tijela maknula nešto što je izgledalo kao eksplozivni pojas i ustanovila da je eksploziv bio lažan.

Očekuje se konferencija za medije katalonske policije i regionalne vlade.

Abouyaaqoub (22) je bio posljednji član skupine od 12 osoba koju policija smatra odgovornom za napade u četvrtak popodne u Barceloni i zatim u noću gradiću Cambrils.

  • +12
Napad u Barceloni Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jedna susjeda iz Subiratsa je primijetila Abouyaaqouba i nazvala policiju, izvijestila je španjolska javna televizija RTVE. Uskoro se pojavilo policijsko vozilo a zatim i policijski helikopter.

Interpol je ponedjeljak raspisao potragu za njime a španjolska policija je diljem zemlje distribuirala njegovu fotografiju. Policija na temelju prikupljenih dokaza smatra da je on bio vozač bijelog kombija koji je oko 17 sati pregazio prolaznike na šetalištu La Rambla u Barceloni a zatim pješke, kroz gradske ulice, došao do sveučilišnog parkirališta gdje je oko 18.20 sati nožem ubio 34-godišnjeg vlasnika automobila Ford Focus

Tim je automobilom projurio pored policijske kontrolne točke na izlazu iz Barcelone prilikom čega je policija pucala na automobil. Ford sa beživotnim tijelom ostavio desetak kilometara dalje u mjestu Sant Just Desvem. Policija mu je ondje bila izgubila trag.

Do ponedjeljka je u napadima u Kataloniji ubijeno ukupno 15 prolaznika i 7 osumnjičenih napadača.

.