LOŠA GODINA

Ubijaju, kradu, dilaju, divljaju po cesti: Zapanjit će vas koliko kriminala su počinili policajci

09.12.2023 u 10:24

Bionic
Reading

'Činjenica je da se ovakvi slučajevi otkrivaju zahvaljujući našim unutarnjim mehanizmima', pohvalio se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović početkom rujna ove godine, kada je upitan o jednom od skandala unutar policijskih redova. Ministarstvo unutarnjih poslova, ipak, puna tri mjeseca nije odgovorilo na upit tportala o broju suspendiranih policajaca, kao i o broju onih koji su prekršajno ili kazneno prijavljeni zbog nedjela koja su počinili u službi

Ostaje tek dojam da je problem eskalirao i doskočica da su MUP-ovi 'unutarnji mehanizmi' bili učinkoviti zato što su, kako se to često kaže, 'počinitelji otprije poznati policiji'.

Ove godine crna kronika bila ih je prepuna, bogme ne samo zahvaljujući unutarnjim mehanizmima MUP-a nego i akcijama USKOK-a. Bilo je tu svega: od ubojstava i silovanja do dilanja droge i suradnje s okorjelim mafijašima - uglavnom, ne bi se reklo da je 2023. bila dobra godina za hrvatsku policiju.

U nedostatku službene statistike, koju je MUP-ov mehanizam odbio otkriti tportalu, poslužit ćemo se izjavom samog ministra koji tvrdi da svake godine policija sankcionira 'do 500 svojih pripadnika, od kojih njih 80 bude udaljeno iz sustava, a oko 20 ih izgubi posao'. No poslužit ćemo se i vlastitim pamćenjem i čitateljima servirati policijski 'the best of' samo za proteklih nekoliko mjeseci, otkako smo na adresu Božinovićevog ministarstva bezuspješno poslali upit.

Privođenje policajaca u Gospiću Izvor: Cropix / Autor: Mario Pusic

U Gospiću su dvojica policajaca osumnjičeni da su silovali 33-godišnju ženu; jedan je u tom trenutku bio u službi, drugi nije. Ubrzo su privedeni, no još brže i pušteni iz istražnog zatvora dok je njihova žrtva istovremeno doživljavala krajnje ozbiljne neugodnosti u lokalnoj javnosti. Osumnjičenim počiniteljima čak nije bila određena mjera zabrane približavanja, a istovremeno je 33-godišnjakinja osuđena jer se na ulici javno suprotstavila osobama koje su je okružile i vrijeđale.

Da ova priča bude potpuna poslužilo je naknadno otkriće: u mobitelu jednog od ovih policajaca pronađeni su eksplicitni sadržaji dječje pornografije.

Na drugom kraju države, u Osijeku, 27-godišnji policajac je hicima iz službenog pištolja usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak. Policija je o tom događaju najprije izbjegla obavijestiti javnost, a potom je započela nevjerojatna saga u kojoj se otkrilo da je mladić najprije prijavio da se djevojka sama ubila, potom su njegovi kolege ustanovili da je lagao i prijavili ga za ubojstvo iz nehaja - jer se 'malo hvalio službenim oružjem kojim je loše baratao' - a tek je Državno odvjetništvo promijenilo kvalifikaciju i procijenilo da se radi o ubojstvu.

Policijski šefovi ustrajali su u svojoj procjeni, u javnost je isplivao niz krajnje problematičnih detalja njihovog postupanja, no DORH je objavio da se time neće baviti.

Na trećem kraju države, u Sisku, USKOK je podignuo optužnicu protiv načelnika tamošnje policijske postaje: on je, kako su objavili, svom podređenom naredio da jednoj uhićenoj osobi vrati mobitel umjesto da ga proslijedi Državnom odvjetništvu - a kada je to odbijeno, naredio je da se iz tog mobitela izbriše sva komunikacija koju je imao s osumnjičenim kriminalcem.

Na četvrtom kraju države, u Dalmaciji, jedan je granični policajac osuđen na rad za opće dobro jer je osuđenom kriminalcu iz Crne Gore, koji je nedavno optužen i za šverc marihuane u Hrvatskoj, omogućio da nezakonito ulazi u državu i izlazi iz nje unatoč raspisanoj međunarodnoj tjeralici. Policijskom Škodom dovodio ga je do ilegalnih prijelaza i upućivao kako doći na drugu stranu.

U Dubrovniku je jedan policajac otkrio dilera koji je imao namjeru prošvercati drogu iz Bosne i Hercegovine; umjesto da ga je prijavio, zatečen je kako s njime šmrče kokain.

U Zagrebu je jedan iz Virovitičko-podravske policije uhvaćen sa skoro 80 kilograma marihuane. Njegov kolega iz krim-policije, pak, odavao je kriminalcima informacije o tajnom skladištu drugih kriminalaca, odakle su ovi potom ukrali 49 kilograma droge.

U probleme je upao čak i bivši djelatnik elitnoga MUP-ova Ureda za posebne poslove sigurnosti, zaduženog za osiguranje štićenih osoba: on se našao na sudu jer je priznao da je u slobodno vrijeme počinio čak devetnaest razbojništava u kojima je pokrao oko 80 tisuća eura.

  • +15
Privođenje sisačkih policajaca Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Prava trakavica izbila je oko jednog naoko bezazlenog incidenta na području Mošćenice: ondje su policajci pucali za automobilom s dilerima koji su ih navodno pokušali pregaziti, no ispostavilo se da to nije bilo istina nego da su frizirali informacije kako bi opravdali korištenje vatrenog oružja. Već dan kasnije uhapšeni su i njihovi šefovi, visokorangirani službenici Sisačko-moslavačke policije za koje se otkrilo da su pokušali zataškati slučaj, pa i zatajiti snimku na kojoj je on jasno zabilježen.

Kad već govorimo o korištenju službenog oružja vrijedi zabilježiti da je upravo prošlog tjedna iz službe udaljen dotadašnji načelnik Sektora za javni red i sigurnost zagrebačke policije Davor Posilović, u javnosti poznat i po svojoj žustroj obrani postupanja organa reda u nikad razjašnjenom masovnom incidentu kod Desinca lani, kada je policija neselektivno tukla i pucala u masu navijača, ranivši pritom njih najmanje sedmoricu. Posilovića su prijavili građani koji su primijetili da svojim automobilom vrluda po cesti u Zaprešiću i radi cijeli niz prekršaja - no njegovi kolege cijelu noć nisu ga uspjeli kontaktirati ni osobno, ni telefonski.

Kada se idućeg jutra pojavio na poslu njegov šef ponudio mu je alkotest, a kako ga je ovaj odbio, suspendiran je i prijavljen. Disciplinski postupak pokrenut je i protiv policajca iz Nove Gradiške koji je divljao u kafiću u strogom centru grada s 1,91 promila alkohola u krvi, skidao se i psovao konobare.

Od zanimljivih sudskih postupaka koji su se odvijali ovih dana izdvojit ćemo presudu protiv trojice policajaca iz PNUSKOK-a, odnosno zagrebačkog odjela 'hrvatskog FBI-ja': oni su odavali informacije koga se prisluškuje i prati, pa čak i preko posrednika dostavljali transkripte prisluškivanih razgovora. Dobili su po nekoliko godina zatvora.

A da se kriminal u policijskim redovima ne mora ograničiti isključivo na ljude koji nose uniforme pokazuje slučaj policijske službenice iz Stona, obične referentice, koja je prijavljena jer je za sebe zadržala oko 2400 eura za izdavanje vozačkih dozvola građana. Ekspresno se nagodila i dobila uvjetnu kaznu, u policiji je još uvijek na bolovanju.

  • +12
Intervencija policije na Gripama, Bojan Ivošević Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Tek treba vidjeti kako će se rasplesti slučaj koji je otvorio splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, teško optuživši pripadnike splitske policije da na crno 'redare' u noćnim klubovima i pritom surađuju s krim-miljeom, pa im čak i dojavljuju kada im se spremaju posjeti inspekcija i gradskih redara. Premda se radi o nekoj vrsti javne tajne, vrh splitske policije odgovorio je da nijedan njihov pripadnik nema dozvolu za ovakav rad 'u fušu' pa je službeno pokrenuta istraga čije rezultate još uvijek čekamo.

Kao i odgovor Ministarstva unutarnjih poslova, da bismo se manje bavili dojmom o poprilično nagriženom policijskom sustavu, a više preciznim podacima o otkrivenom kriminalu u njihovim redovima.